Zeci de români şi familiile acestora au fost repatriaţi din Liban. Cât plătesc cei care vor să fugă din calea războiului
De teama războiului, româncele stabilite de mulți ani în Liban, își iau copiii și soții, și vin în țară. Au primit ajutorul Guvernului de la București, iar Forțele Aeriene, au trimis deja la Beirut, două aeronave.
Sunt cazuri medicale și vulnerabile, pe care le vor ajuta, o organizație non guvernamentală, să găsească un acoperiș, și eventual un loc de muncă.
În primul transport de repatriere organizat de Guvern, și-au găsit loc 76 de românce și familiile lor, inclusiv copii. Cel mai mic are doar câteva luni. Până la Aeroportul din Beirut, unde îi aștepta un avion Hercules al Forțelor Aeriene Române, unii au avut de parcurs un drum controlat pe alocuri de Hezbollah, organizația teroristă vizată de riposta israeliană.
Alina Lazăr, româncă stabilită în Liban: „Copleșitor și mult stres. Nu știi ce se poate întâmpla. Nu ești în siguranță. Pentru noi care nu suntem obișnuiți cu bombele, cu stresul care a fost acolo, a fost ceva... Ne-am speriat”.
Mădălina Mircea, româncă stabilită în Liban: „De câte ori erau bombardamente, ne luam ghiozdănelele și fugeam jos, îl sunam pe soțul să îi zic: Scoate-ma de aici!”
Ioana Valentina Naboulsi, româncă stabilită în Liban: „Este un război foarte crud, foarte rece, totul bombardat. Nimic nu poate sta în fața rachetelor. Nu mai este nimic sigur. Te culci, nu mai știi dacă te trezești dimineață”.
Peste 1.000 de români din Liban au cerut repatrierea
Ambasada României de la Beirut a înregistrat peste o mie de români care spun că vor să fie repatriați, împreună cu familiile lor. Puțini au reușit să plece pe cont propriu.
Mădălina Mircea, româncă stabilită în Liban: „Voiam să cumpărăm bilete și bilete erau 12.000 de dolari pentru opersoană, din Liban în Turcia. 12.000 de dolari. Și nu aveam posibilitatea să plecăm”.
Radu Filip, purtătorul de cuvânt al MAE: „Astfel de acțiuni presupun o pregătire minuțioasă și se efectuează pe baza cererilor, în funcție de condițiile de securitate din teren, pentru a nu pune în pericol viața celor pe care dorim să îi ajutăm”.
Ministerul Apărării a organizat și al doilea zbor spre România, pentru aproximativ 70 de persoane. Unii refugiati sunt ajutați de același ong care i-a sprijinit și pe refugiații din Fâșia Gaza.
Roberto Pătrășcoiu, Habitat for Humanity: „Pentru cei mai vulnerabili dintre ei care nu au rude sau familii aici, în România, Habitat va ajuta cu o locuință. vorbim de locuire de urgență, cazare de urgență, dar și de chirii sociale pe termen mediu și lung”.
Aproape toți spun că nu se vor mai întoarce in Liban. Româncele repatriate din Liban, alături de copiii lor, dar și rudele lor de gradul întâi - în special soții lor - au fost verificați de SRI și serviciile secrete partenere. Autoritățile au vrut să se asigure că absolut nimeni nu reprezintă nici cel mai mic risc pentru securitatea națională a României