Trump, primele declarații după ce a pledat „nevinovat”: „Nu este altceva decât persecuția unui oponent politic”
Fostul președinte american Donald Trump a pledat nevinovat, joi, după ce a ajuns, din nou, în fața instanței. De această dată, pentru a răspunde acuzațiilor federale, legate de amestecul în alegerile din 2020.
Procurorii din Washington spun că Trump era atât de hotărât să rămână la putere, încât a pus în pericol democrația americană.
Este al treilea și cel mai grav dosar în care este inculpat Trump. Cele 78 de capete de acuzare i-ar putea aduce 641 de ani de închisoare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
După o audiere de 27 de minute, fostul președinte Donald Trump a plecat în grabă spre aeroport, pentru a se întoarce în locuința lui din New Jersey.
Donald Trump, fostul președinte al SUA: „Aceasta este o zi foarte tristă pentru America. Și a fost, de asemenea, foarte trist să conduc prin Washington D.C. și să văd mizeria și nivelul de degradare la care a ajuns, și toate clădirile deteriorate și mâzgălite de graffiti-uri. Acesta nu este locul din care am plecat. Este un lucru foarte trist să-l văd așa”.
Înainte de a părăsi capitala americană după audieri, Trump a ținut să-și arate încă o dată convingerea că acest caz este o înscenare cu mize politice.
Donald Trump, fostul președinte al SUA: „Aceasta nu este altceva decât persecuția a unui oponent politic, care conduce cu un număr substanțial în fruntea partidului Republican și conduce și în fața lui Biden cu mult. Așa că, dacă nu îi poți învinge (în alegeri), îi persecuți sau îi dai în judecată. Nu putem lăsa asta să se întâmple în America”.
Acuzațiile aduse fostul preşedinte american, din perioada 2017-2021, sunt extrem de grave. Joi, în fața magistratului din Washington D.C., i s-au citit cele patru capete de acuzare privind presupusa lui încercare de a întoarce în favoarea sa rezultatul alegerilor din 2020. Caz care a culminat cu atacul asupra Capitoliului, comis de susţinătorii săi, în 6 ianuarie 2021. Trump a pledat nevinovat.
Alina Habba, avocata lui Donald Trump: „Faptul că mă aflu aici pentru a treia oară în cinci luni nu este o întâmplare. Acesta este bâlciul politic al lui Biden, pe care l-am văzut în repetate rânduri”.
Fostul vicepreşedinte american Mike Pence joacă un rol cheie în rechizitoriul care îl acuză pe Trump de conspirație în vederea fraudării alegerilor. În 6 ianuarie 2021, rolul lui Pence era să ia parte la un demers ceremonial la Capitoliu, să certifice rezultatele alegerilor din noiembrie 2020, care au arătat că Biden câștigase scrutinul. Însă, Trump, lucrând cu şase complici, l-ar fi împins pe Pence să refuze certificarea rezultatelor.
Donald Trump, fostul președinte al SUA: „Sper că Mike va face lucrul corect. Sper asta. Sper asta pentru că, dacă Mike Pence face ce trebuie, câștigăm alegerile”.
Însă, vicepreşedintele a refuzat.
Bill Barr, fost procuror general al SUA: „E uimitor pentru mine să citesc capetele de acuzare. Comportamentul lui (Trump) în acest caz e dezgustător, e o purtare mizerabilă. Fie că e sau nu o infracțiune, cineva care s-a purtat astfel, în legătură cu un proces care e fundamental pentru sistemul nostru de guvernare, nu ar trebui să se mai apropie de Biroul Oval”.
Pentru că exista riscul unor ciocniri între grupurile pro și contra Trump, toate instituțiile federale și locale de menținere a ordinii au colaborat și au transformat tribunalul într-o adevărată fortăreață. Următoarea audiere în instanță va avea loc pe 28 august, la care fostul președinte nu va fi obligat să participe.
Donald Trump, eliberat cu condiţia să nu intre în contact cu eventuali martori
Trump a fost eliberat cu mai multe condiţii, inclusiv să nu intre în contact cu niciun martor din dosar în absenţa avocaţilor.
”În cazul în care nu respectaţi condiţiile eliberării, poate fi emis un mandat în vederea arestării dumneavoastră”, l-a avertizat judecătoarea federală de instrucţie Moxila A. Upadhyaya.
Fostul şef de stat a părut hotărât şi serios. El a scris din când în când pe o hârtie, în timpul audierii.
La finalul înfăţişării, Trump i-a mulţumit judecătoarei şi a părăsit sala de audieri pe uşa pe care a intrat.
Procurorul special Jack Smith s-a aşezat în primul rând în sală, la aproximativ 4,5 metri de locul lui Trump, la masa avocaţilor apărării.
Ei nu au avut vreun contact vizual înainte sau în timpul şedinţei.
Complicaţiile faptului că Trump nu are voie să discute despre caz cu eventuali martori au fost subliniate de anturajul cu care a venit joi la Washington.
Donald trump a fost însoţit de consilieri din campanie de prim plan, inclusiv de către Boris Epshteyn, un vechi consilier de-al său, care a a fost implicat în încercarea de a răsturna rezultatul alegerilor din 2020 prin organizarea unor falşi electori.