Xi Jinping și Emmanuel Macron au semnat acorduri „pe bandă rulantă”
A fost o zi plină pentru preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, aflat într-o vizită de stat în China. Macron, care este însoţit de 50 de oameni de afaceri, le-a cerut asiaticilor să-şi deschidă înfloritoarea piaţă pentru produsele franţuzeşti.
Liderul Franţei a şi semnat în jur de 50 de acorduri cu omologul său. Printre acestea s-au aflat şi tratate de cooperare pentru combaterea încălzirii climatice, în condiţiile în care China este cel mai mare „producător" de gaze cu efect de seră din lume.
Preşedintele Franţei şi prima doamnă au vizitat dimineaţa „Oraşul interzis''. Emmanuel Macron a devenit, astfel, cel de-al doilea lider, după Donald Trump, care a avut parte de onoarea de a vizita fostul centru al puterii imperiului chinez.
Însoţiţi de elevii liceului francez din capitala Chinei, Emmanuel şi Brigitte Macron s-au lăsat fotografiaţi, pe îndelete, în faţa palatului. În Pavilionul „Armoniei'', Macron a cerut să i se traducă inscripţia din sala tronului care spune: „Cu echitate, guvernează pornind de la centru". Iar la plecare a vorbit despre şansa pe care a avut-o.
Emmanuel Macron, președintele Franței: „Am venit aici cu multă modestie şi curiozitate. Modestie, pentru că nu poţi pretinde că ai înţeles totul într-un timp atât de scurt. Vizita ne permite să înţelegem câte ceva din aceste locuri şi din profunzimea civilizaţiei chineze."
După vizita „culturală", preşedintele francez a fost primit, oficial, de şeful statului chinez, Xi Jinping. Cei doi lideri s-au aşezat apoi la discuţii şi au semnat, pe bandă rulantă, acorduri comerciale şi de colaborare. Printre subiecte s-a numărat şi colaborarea în privința climei. Potrivit preşedintelui francez, retragerea SUA din Acordul de la Paris impune un dublu leadership franco-chinez în acest domeniu.
Emmanuel Macron: „Angajamentul Chinei, alături de cel al Europei, a făcut posibil Acordul (de la Paris privind Schimbările Climatice) şi accelerarea procesului de ratificare, încă în curs."
Macron a mers la Beijing în postura de lider al Uniunii Europene, în condiţiile în care Angela Mekel este în continuare ocupată cu probleme interne privind formarea unei coaliţii guvernamentale.
Xi Jinping, președintele Chinei: „China susţine ca Franţa să joace un rol mai important în ceea ce priveşte integritatea Europei. Suntem încântaţi de ideea că Franţa să aducă importante contribuţii la întărirea relaţiilor dintre China şi Europa."
Într-un discurs ţinut luni, Macron a cerut Uniunii Europene să participe în ambiţiosul proiect al preşedintelui Xi, „'Belt and Road'' pentru dezvoltarea infrastructurii, deşi a avertizat că nu ar trebui să ceeze „o nouă hegemonie".