Președintele francez Emmanuel Macron i-a dăruit omologului său chinez un cal
Preşedintele francez Emmanuel Macron a început prima sa vizită de stat în China şi i-a dăruit gazdei sale un cal din Garda Republicană.
Este un gest de prietenie şi, prin această idee inedită, Franţa răspunde „diplomaţiei chineze a ursului panda", explică un comunicat al Palatului Elysee. Preşedinţia a făcut trimitere la perechea de urşi panda pe care Beijingul i-a împrumutat Franţei.
„În timpul vizitei sale la Paris, în 2014, preşedintele Xi a fost escortat de la Domul Invalizilor la Palatul Élysée de 104 călăreţi ai Gărzii republicane şi a fost fascinat de această demonstraţie de măiestrie", aminteşte preşedinţia franceză.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Aşa că preşedintele Macron i l-a dăruit liderului chinez pe „Vesuve de Brekka" un murg de 8 ani, care s-a alăturat Gărzii republicane franceze în 2012. De asemenea, Emmanuel Macron a oferit harnaşamentul calului şi o sabie.
France Presse a remarcat încă un detaliu interesant al acestei inedite „diplomaţii a calului"- transcrierea în mandarină a numelui preşedintelui francez este „Makelong", însemnând „calul înfrânge dragonul".
Turneul în China a început cu o vizită la Muzeul armatei de teracotă, în oraşul Xian. Mii de soldaţii din argilă, în mărime naturală, veghează somnul de veci al unui împărat care a domnit cu 200 de ani înaintea naşterii lui Hristos, împărat unificator al Chinei, care a ridicat fortificaţii ce vor deveni mai târziu Marele Zid Chinezesc.
După ce a trecut în revistă „oştirea de teracotă" - numită şi a opta minune a lumii - preşedintele şi prima doamnă a Franţei au vizitat o pagodă, tot în oraşul Xian, dar şi o moschee, înaintea sosiirii la Beijing, unde Emanuel Macron şi Xi Jinping vor avea mai multe runde de convorbiri oficiale.
Pe agendă se află teme internaţionale - Coreea de Nord, combaterea finaţării organizaţiilor teroriste şi schimbările climatice.
Emmanuel Macron, președintele Franței: „Le revine Europei şi Asiei, Franţei şi Chinei, să definească şi să propună împreună regulie unui joc în care toţi putem câştiga sau toţi putem pierde. Mă aflu aici pentru a spune Chinei că sunt hotărât să aduc parteneriatul dintre Europa şi China în secolul al XXI-lea. Da, prieteni, suntem aici ca să vă spunem: "Europa s-a întors!”
Dar marea miză pentru liderul de la Elysee o constituie relaţiile comerciale. China este cel mai mare partener al Franţei din Asia dar, susţine partea franceză, anul trecut deficitul comercial în favoarea chinezilor a fost de 30 de miliarde de euro.