Președintele francez Emmanuel Macron i-a dăruit omologului său chinez un cal

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Luni 08 Ianuarie 2018 19:28
Categorie: Internaţional

Preşedintele francez Emmanuel Macron a început prima sa vizită de stat în China şi i-a dăruit gazdei sale un cal din Garda Republicană.

 Este un gest de prietenie şi, prin această idee inedită, Franţa răspunde „diplomaţiei chineze a ursului panda", explică un comunicat al Palatului Elysee. Preşedinţia a făcut trimitere la perechea de urşi panda pe care Beijingul i-a împrumutat Franţei.

„În timpul vizitei sale la Paris, în 2014, preşedintele Xi a fost escortat de la Domul Invalizilor la Palatul Élysée de 104 călăreţi ai Gărzii republicane şi a fost fascinat de această demonstraţie de măiestrie", aminteşte preşedinţia franceză.

Aşa că preşedintele Macron i l-a dăruit liderului chinez pe „Vesuve de Brekka" un murg de 8 ani, care s-a alăturat Gărzii republicane franceze în 2012. De asemenea, Emmanuel Macron a oferit harnaşamentul calului şi o sabie.

France Presse a remarcat încă un detaliu interesant al acestei inedite „diplomaţii a calului"- transcrierea în mandarină a numelui preşedintelui francez este „Makelong", însemnând „calul înfrânge dragonul".

Turneul în China a început cu o vizită la Muzeul armatei de teracotă, în oraşul Xian. Mii de soldaţii din argilă, în mărime naturală, veghează somnul de veci al unui împărat care a domnit cu 200 de ani înaintea naşterii lui Hristos, împărat unificator al Chinei, care a ridicat fortificaţii ce vor deveni mai târziu Marele Zid Chinezesc.

După ce a trecut în revistă „oştirea de teracotă" - numită şi a opta minune a lumii - preşedintele şi prima doamnă a Franţei au vizitat o pagodă, tot în oraşul Xian, dar şi o moschee, înaintea sosiirii la Beijing, unde Emanuel Macron şi Xi Jinping vor avea mai multe runde de convorbiri oficiale.

Pe agendă se află teme internaţionale - Coreea de Nord, combaterea finaţării organizaţiilor teroriste şi schimbările climatice.

Emmanuel Macron, președintele Franței: „Le revine Europei şi Asiei, Franţei şi Chinei, să definească şi să propună împreună regulie unui joc în care toţi putem câştiga sau toţi putem pierde. Mă aflu aici pentru a spune Chinei că sunt hotărât să aduc parteneriatul dintre Europa şi China în secolul al XXI-lea. Da, prieteni, suntem aici ca să vă spunem: "Europa s-a întors!”

Dar marea miză pentru liderul de la Elysee o constituie relaţiile comerciale. China este cel mai mare partener al Franţei din Asia dar, susţine partea franceză, anul trecut deficitul comercial în favoarea chinezilor a fost de 30 de miliarde de euro.

Macron denunță „propaganda de pe rețelele sociale” și vrea o lege împotriva „fake news”
Macron denunță „propaganda de pe rețelele sociale” și vrea o lege împotriva „fake news”
VIDEO PROTVPLUS.RO
metrou roma
Groază la metroul din Roma. O scară rulantă s-a stricat, zeci de oameni au fost răniți. VIDEO
Reacția unui român din Italia anunțat că iubita l-a părăsit pentru altul
Metoda prin care proprietarul unui magazin a reușit să scape de un jaf. Ce le-a spus hoților
Armata spaţială a SUA, creată în etape, până în 2020. Anunțul făcut la Casa Alba
Gestul uimitor făcut de fiul jurnalistului saudit ucis în Istanbul
Anul în care va pleca în prima călătorie Titanic II, replica navei scufundate în 1912
caravana migranti
Peste 7.000 de persoane, în ”caravana” migranţilor spre SUA. Reacția lui Trump
Gestul șocant făcut de migranții ascunși într-un TIR când își dau seama că merg în direcția greșită. VIDEO
Podul care s-a transformat într-o cascadă din cauza inundațiilor severe din Italia. VIDEO
Analist: „America are suficiente arme încât să distrugă planeta de 10 ori”
Trupul jurnalistului saudit ar fi fost descoperit. Cine a făcut anunțul
Președintele Erdogan le cere saudiților să spună unde e cadavrul lui Jamal Khashoggi