Președintele francez Emmanuel Macron i-a dăruit omologului său chinez un cal

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Luni 08 Ianuarie 2018 19:28
Categorie: Internaţional

Preşedintele francez Emmanuel Macron a început prima sa vizită de stat în China şi i-a dăruit gazdei sale un cal din Garda Republicană.

 Este un gest de prietenie şi, prin această idee inedită, Franţa răspunde „diplomaţiei chineze a ursului panda", explică un comunicat al Palatului Elysee. Preşedinţia a făcut trimitere la perechea de urşi panda pe care Beijingul i-a împrumutat Franţei.

„În timpul vizitei sale la Paris, în 2014, preşedintele Xi a fost escortat de la Domul Invalizilor la Palatul Élysée de 104 călăreţi ai Gărzii republicane şi a fost fascinat de această demonstraţie de măiestrie", aminteşte preşedinţia franceză.

Aşa că preşedintele Macron i l-a dăruit liderului chinez pe „Vesuve de Brekka" un murg de 8 ani, care s-a alăturat Gărzii republicane franceze în 2012. De asemenea, Emmanuel Macron a oferit harnaşamentul calului şi o sabie.

France Presse a remarcat încă un detaliu interesant al acestei inedite „diplomaţii a calului"- transcrierea în mandarină a numelui preşedintelui francez este „Makelong", însemnând „calul înfrânge dragonul".

Turneul în China a început cu o vizită la Muzeul armatei de teracotă, în oraşul Xian. Mii de soldaţii din argilă, în mărime naturală, veghează somnul de veci al unui împărat care a domnit cu 200 de ani înaintea naşterii lui Hristos, împărat unificator al Chinei, care a ridicat fortificaţii ce vor deveni mai târziu Marele Zid Chinezesc.

După ce a trecut în revistă „oştirea de teracotă" - numită şi a opta minune a lumii - preşedintele şi prima doamnă a Franţei au vizitat o pagodă, tot în oraşul Xian, dar şi o moschee, înaintea sosiirii la Beijing, unde Emanuel Macron şi Xi Jinping vor avea mai multe runde de convorbiri oficiale.

Pe agendă se află teme internaţionale - Coreea de Nord, combaterea finaţării organizaţiilor teroriste şi schimbările climatice.

Emmanuel Macron, președintele Franței: „Le revine Europei şi Asiei, Franţei şi Chinei, să definească şi să propună împreună regulie unui joc în care toţi putem câştiga sau toţi putem pierde. Mă aflu aici pentru a spune Chinei că sunt hotărât să aduc parteneriatul dintre Europa şi China în secolul al XXI-lea. Da, prieteni, suntem aici ca să vă spunem: "Europa s-a întors!”

Dar marea miză pentru liderul de la Elysee o constituie relaţiile comerciale. China este cel mai mare partener al Franţei din Asia dar, susţine partea franceză, anul trecut deficitul comercial în favoarea chinezilor a fost de 30 de miliarde de euro.

Macron denunță „propaganda de pe rețelele sociale” și vrea o lege împotriva „fake news”
Macron denunță „propaganda de pe rețelele sociale” și vrea o lege împotriva „fake news”
VIDEO PROTVPLUS.RO
melania trump, craciun
Melania și Donald Trump, în fotografia oficială de Crăciun. Mesajul lor
Un copil de 2 ani, salvat de la moarte în ultima clipă. VIDEO cu momentul
Țara în care bătrânii aleg să meargă la închisoare ca să facă rost de bani
O fabrică a dat prime de Crăciun de câte 60.000 de dolari fiecărui angajat
Fratele atacatorului din Strasbourg, arestat. A încercat să jefuiască un bărbat
Premierul belgian Charles Michel şi-a anunţat demisia
servicii secrete
Țara membră NATO care și-a deconspirat accidental toți agenții secreți
Fetiță diagnosticată cu o formă rară de cancer, vindecată miraculos. Reacția medicilor
Recompensă record oferită de o companie pentru a trăi un an fără smartphone
Ce a pățit un tânăr care și-a încurajat iubita să-și decapiteze părinții „păcătoși”
Braconier obligat de judecător să se uite o dată pe lună la filmul de animație Bambi
O româncă a drogat și jefuit un pensionar, în Italia. Suma cu care a dispărut din țară