Washingtonul îi cere lui Xi Jinping să-l preseze pe Putin să „oprească crimele de război” și să-și retragă trupele de invazie
Xi Jinping ar trebui să-l preseze pe Vladimir Putin să „oprească crimele de război” din Ucraina și să-și retragă trupele de invazie. Așa i se cere de la Washington.
Președinții Chinei și Rusiei se întâlnesc din nou marți pentu discuții oficiale, cu accent pe cooperare economică, în continurea vizitei lui Xi Jinping la Moscova. Putin îi va oferi înaltului său oaspete și un dineu de stat.
Vladimir Putin și Xi Jinping discută din nou astăzi, după convorbirile de ieri - care au fost anunțate ca "informale" și au durat, potrivit presei ruse de stat, patru ore și jumătate. Cei doi lideri s-au adresat unul altuia cu apelativul "drag prieten" și au schimbat complimente, într-o etalare publică a unei "diplomații a afecțiunii".
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Au discutat și despre despre planul în 12 puncte al lui Xi Jinping pentru "rezolvarea crizei acute din Ucraina", așa cum l-a prezentat Beijingul.
Vladimir Putin: „Vom discuta, desigur, toate aceste probleme, inclusiv inițiativa dumneavoastră pe care o tratăm cu respect, desigur. În general, interacțiunea noastră pe arena internațională, desigur, contribuie la întărirea principiilor fundamentale ale ordinii mondiale și multipolarității.”
Dar Washington-ul susține că vizita președintelui Xi la Moscova arată intenția Chinei de a oferi "acoperire diplomatică atrocităților comise de Rusia în Ucraina", în loc să le condamne.
Antony Blinken: „Lumea nu ar trebui să fie păcălită de nicio mișcare tactică a Rusiei, susținută de China sau de orice altă țară, pentru a îngheța războiul în propriile sale condiții. Să ceri o încetare a focului care nu include și retragerea forțelor ruse de pe teritoriul ucrainean, ar însemna, efectiv, să susții o ratificare a cuceririlor (teritoriale) ruse. Ar fi o recunoaștere a încercărilor Rusiei de a ocupa cu forța teritoriul unui vecin suveran.”
Planul Beijingului de soluționare a conflictului nu precizează, în mod expres, că Rusia trebuie să-și retragă trupele din Ucraina - adică principala cerere a Kievului ca o condiție prealabilă pentru orice negocieri.
În schimb, planul enumeră ca principiu general "respectarea suveranității tuturor țărilor", adăugând că "toate părțile trebuie să rămână raționale și să dea dovadă de reținere", ca "să detensioneze treptat situația".
Pe de altă parte, planul chinez condamnă folosirea "unilaterală a sancțiunilor" cea ce pare o critică voalată la adresa aliaților occidentali ai Ucrainei.
John Kirby, National security council spokesman: „Sperăm că președintele Xi îl va presa pe președintele Putin să înceteze să bombardeze orașele, spitalele și școlile ucrainene, să pună capăt crimelor și atrocităților de război și să își retragă trupele. Dar suntem îngrijorați că, în schimb, China va reitera apelurile pentru o încetare a focului care lasă forțele ruse în interiorul teritoriului suveran al Ucrainei.”
Antony Blinken: „O parte din acest conflict, Ucraina, a prezentat deja o soluțiie de pace justă. Dacă China se angajează să susțină încheierea războiului pe baza principiilor Cartei ONU, așa cum se solicită la punctul unu al planului său, China poate să se angajeze alături de președintele Zelenski și de Ucraina pe aceste baze și să-și folosească influența pentru a obliga Moscova să-și retragă forțele (de invazie).”
Este așteptată - dar neconfirmată! - o convorbire telefonică Xi Jinping - Volodimir Zelenski, care ar urma după vizita președintelui chinez la Moscova.
Deocamdată, Zelenski s-a întâlnit cu premierul Japoniei. Acesta a sosit surprinzător la Kiev, în această dimineață, venind cu trenul, din Polonia. Premierul nipon era singurul lider din G7 care nu vizitase Ucraina de la începutul războiului. Acum, a sosit la Kiev "pentru a oferi solidaritate și sprijin ferm", transmite ministerul de externe de la Tokyo.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, razboi, vladimir putin, China, xi jinping,
Dată publicare:
21-03-2023 13:24