Putin și Jinping au vorbit 4 ore și jumătate. Casa Albă este sceptică în privinţa planului de pace chinez

×
Codul embed a fost copiat

Discuţiile dintre liderul rus Vladimir Putin şi omologul său chinez Xi Jinping s-au încheiat luni după aproape patru ore şi jumătate, dar vor fi reluate marţi în format extins, au anunţat agenţiile de presă ruseşti.

Agenţia de presă a statului rus, TASS, a precizat că Vladimir Putin a ieşit afară pentru a-şi lua rămas bun de la oaspetele chinez, cu care a luat cina şi a discutat timp de patru ore şi jumătate. Cei doi şi-au mai spus câteva cuvinte înainte ca Xi Jinping să se urce în maşina oficială şi s-au despărţit strângându-şi mâinile, potrivit news.ro.

"Marţi, liderii se vor întâlni din nou şi vor purta discuţii substanţiale", a precizat TASS.

Putin i-a spus anterior lui Xi, la începutul întâlnirii lor, că a analizat propunerile Chinei privind modul de rezolvare a conflictului din Ucraina şi vor avea ocazia să discute ideile Beijingului.

Casa Albă este sceptică

În reacţie la evenimentele de la Moscova, Casa Albă şi-a menţinut părerea sceptică cu privire la summitul ruso-chinez, sugerând că există puţine dovezi că discuţiile ar putea aduce evoluţii pozitive pentru Ucraina.

Citește și
vladimir putin, sosie, mariupol
Putin, ridiculizat pentru că ar fi „trimis o sosie” în Ucraina: „O babușkă fără dinți”. Partea corpului care l-ar fi trădat
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Statele Unite speră ca liderul chinez Xi Jinping, în timpul întâlnirilor sale cu preşedintele rus Vladimir Putin, să pledeze pentru o rezolvare a războiului din Ucraina care să includă o retragere completă a trupelor ruseşti, a declarat Casa Albă.

John Kirby, coordonatorul de comunicare al Consiliului Naţional de Securitate de la Casa Albă, a declarat reporterilor că SUA rămân îngrijorate că preşedintele chinez va reitera apelurile pentru o încetare a focului în Ucraina care ar avantaja doar Rusia, permiţând forţelor ruseşti să rămână în interiorul teritoriului ucrainean.

John Kirby a amintit că planul de pace al Chinei include principiul respectării suveranităţii tuturor ţărilor şi l-a încurajat pe Xi să "pledeze pentru acest punct-cheie esenţial, care trebuie să includă retragerea" forţelor ruseşti de pe teritoriul ucrainean, "în conformitate cu Carta ONU".

Liderii ucraineni au elaborat, de asemenea, un plan de pace "care se bazează, din nou, pe aceleaşi principii ale ONU", a declarat Kirby în timpul unui briefing de presă la Casa Albă.

El a spus că războiul s-ar putea încheia imediat dacă Putin şi-ar retrage trupele din Ucraina. "Suntem îngrijoraţi că, în schimb, China va reitera apelurile pentru o încetare a focului care lasă forţele ruseşti în interiorul teritoriului suveran al Ucrainei", a spus Kirby. "Orice încetare a focului care nu abordează retragerea forţelor ruseşti din Ucraina ar ratifica efectiv cucerirea ilegală a Rusiei", a punctat el.

Luni, după ce Xi a sosit la Moscova, secretarul de stat american Blinken a reiterat aceste preocupări, afirmând că orice plan de încetare a focului fără îndepărtarea forţelor ruseşti ar "permite preşedintelui Putin să aibă un răgaz şi să îşi refacă trupele, iar apoi să reînceapă războiul într-un moment mai avantajos pentru Rusia".

Kirby a spus, pe de altă parte, că nu există încă dovezi că Beijingul a avansat în ceea ce priveşte furnizarea de arme Moscovei, dar a precizat că această opţiune nu a fost scoasă din discuţie. "Vom vedea ce va ieşi din această întâlnire. Adică, nu ştim dacă va exista vreun fel de aranjament, v-aş spune doar că încă nu credem că China a retras această opţiune de pe masă", a arătat Kirby.

Biden vrea să discute cu Jinping

Pe de altă parte, preşedintele SUA, Joe Biden, este interesat să discute din nou cu liderul chinez Xi Jinping, potrivit lui John Kirby. O eventuală convorbire telefonică între Xi şi preşedintele Biden rămâne în cărţi, dar va avea loc doar la "momentul cel mai potrivit", a precizat Kirby.

Între timp, administraţia americană încă mai speră ca secretarul de stat Antony Blinken să viziteze Beijingul, aşa cum era programat înainte de "criza baloanelor", şi lucrează la organizarea unor vizite economice în China ale secretarului trezoreriei, Janet Yellen, şi secretarului comerţului, Gina Raimondo.

Deocamdată nu a fost programat nimic între liderii american şi chinez, a precizat Kirby. Oficialii americani vor să se asigure că discuţia va fi "la momentul potrivit", a adăugat el.

"Este important să menţinem deschise aceste linii de comunicare, în special acum, când tensiunile sunt atât de ridicate", a spus Kirby.

Biden s-a întâlnit cu Xi Jinping timp de trei ore în noiembrie, în marja summitului G20 de la Bali. A fost prima lor întâlnire în persoană de când Biden a preluat funcţia de preşedinte. La acea vreme, preşedintele american a declarat reporterilor că a fost "deschis şi sincer" cu Xi în legătură cu o serie de chestiuni în care Beijingul şi Washingtonul nu sunt de acord.

Kirby a confirmat că SUA doresc să reprogrameze vizita secretarului de stat Blinken la Beijing. Aceasta a fost amânată în februarie ca răspuns la balonul chinezesc, suspectat de spionaj, care a survolat teritoriul american. Blinken intenţionează să călătorească în China "cu prima ocazie, atunci când condiţiile o vor permite", a declarat luna trecută un oficial al Departamentului de Stat, deşi oficialul nu a detaliat ce condiţii urmăreşte SUA.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Xi Jinping, complimentat serios de Vladimir Putin, la Moscova: „Suntem puţin invidioşi pe voi”
Xi Jinping, complimentat serios de Vladimir Putin, la Moscova: „Suntem puţin invidioşi pe voi”

Căutat de Curtea Penală Internaţională pentru crime de război, Vladimir Putin are oaspeți de vază la Kremlin. Președintele chinez a sosit pentru o vizită de trei zile în Rusia. La prima întâlnire, cei doi lideri și-au reiterat prietenia, și s-au complimen

Putin, ridiculizat pentru că ar fi „trimis o sosie” în Ucraina: „O babușkă fără dinți”. Partea corpului care l-ar fi trădat
Putin, ridiculizat pentru că ar fi „trimis o sosie” în Ucraina: „O babușkă fără dinți”. Partea corpului care l-ar fi trădat

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a mers într-o vizită-fulger în Ucraina, în Mariupol, oraș aflat în prezent sub ocupație rusă.

Recomandări
Crescătorii de păsări vin cu precizări despre culorile puilor și controalele efectuate de autorități
Crescătorii de păsări vin cu precizări despre culorile puilor și controalele efectuate de autorități

Uniunea Crescătorilor de Păsări din România, din care fac parte aproximativ 150 de crescători, asigură consumatorii că puii din magazine sunt siguri pentru consum.

Primele roșii românești costă de două ori mai mult decât carnea: ”Exagerat! Nu se poate!”. Ce prețuri vor fi de Paște
Primele roșii românești costă de două ori mai mult decât carnea: ”Exagerat! Nu se poate!”. Ce prețuri vor fi de Paște

Primele roșii românești au apărut în piețe, însă puțini clienți le pot cumpăra pentru că un kilogram ajunge și la 50 de lei. Dublu față de pieptul de pui, de exemplu.  

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.