Wall Street Journal: NATO analizeaza posibilitatea suplimentarii trupelor in apropierea granitelor Rusiei
Statele membre NATO analizeaza in prezent posibilitatea suplimentarii trupelor stationate in apropierea granitelor Rusiei si punerii lor sub comanda oficiala a Aliantei, relateaza miercuri publicatia americana Wall Street Journal
Wall Street Journal citeaza diplomati si oficiali militari occidentali, relateaza Reuters, potrivit Agerpres. Una dintre propunerile examinate este plasarea de batalioane in Polonia si cele trei tari baltice, in timp ce alt plan avut in vedere presupune desfasurarea unui singur batalion NATO in zona, conform ziarului citat. Dupa ce Rusia a anexat peninsula Crimeea anul trecut, tarile din zona sunt ingrijorate in legatura cu viitoarele mutari ale Moscovei, mai ales in conditiile multiplicarii exercitiilor militare ruse in regiune, adauga WSJ. Agentia de presa britanica nu a confirmat informatiile din publicatia americana.
Surse: Premierul sarb ar putea semna un acord militar fara precedent cu Rusia
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Premierul sarb Aleksandar Vucic ar putea semna, in cadrul vizitei de trei zile pe care a inceput-o marti la Moscova, un acord militar fara precedent cu Rusia, ca valoare si continut, contract ce ar presupune reechiparea completa a armatei sarbe in conformitate cu standardele rusesti, scrie miercuri publicatia External Economic Relations, in pagina sa de internet in limba rusa, citand publicatia rusa Vzgliad.
Potrivit Vzgliad, ar fi vorba de asigurarea pe termen lung a tunurilor autopropulsate sarbe 'Nora' cu sasiuri rusesti care sa reziste la o sarcina utila de pana la 35 de tone. In acest scop se pregateste un contract cu uzina rusa de vehicule grele Kamaz. In plus, noile blindate multifunctionale sarbe 'Lazar' urmeaza sa fie echipate cu tunuri rusesti de tip 2A42 de 30 mm. Dar, dupa cum mentioneaza publicatia rusa, pentru Serbia ar putea fi creata o versiune de export a acestui tun.
Totodata, Serbia ar dori sa cumpere de la Rusia sisteme de aparare antiracheta, scrie publicatia Vzglyad, potrivit careia nu este clar deocamdata despre ce fel de sisteme este vorba si la ce valoare se va ridica acest contract. Surse din Statul Major al armatei sarbe au declarat pentru Vzgliad ca este vorba de sisteme care sa combata rachetele operativ-tactice, fara traiectorie balistica. Aceasta nu inseamna ca Serbia ar intentiona sa lupte cu cineva, ci doar ca isi doreste sa aiba un sistem de aparare antiaeriana si antiracheta eficient, afirma surse de la Belgrad, sugerand ca, in acest sens, ar putea fi vorba de sisteme de racheta de tip S-300.
De asemenea, Rusia va furniza Serbiei pana la zece elicoptere de transport, dintre care primele ar urma sa ajunga la destinatie pana la sfarsitul acestui an. Belgradul, care a achitat deja pretul primelor doua elicoptere-cargo, ar mai dori sa cumpere si aproximativ 16 elicoptere de atac de la Rusia. Valoarea totala a contractului este estimata la 5 miliarde de euro - o suma enorma pentru Balcani, mai scrie Vzgliad.
Ministrul de externe belaru: Instalarea unei baze militare rusesti in Belarus ar agrava tensiunile
Republica Belarus nu considera necesar sa discute cu privire la instalarea unei baze aeriene rusesti pe teritoriul sau deoarece aceasta nu va ajuta la diminuarea tensiunilor in regiune, a declarat ministrul de externe belarus Vladimir Makei, potrivit editiei de miercuri a ziarului rus Kommersant, relateaza Reuters. Responsabilul belarus a efectuat marti o vizita in Rusia, dar se pare ca aceasta vizita nu a schimbat opinia guvernului de la Minsk privind instalarea unei baze rusesti. Moscova doreste sa creeze o baza aeriana pe teritoriul belarus pentru a contracara ceea ce considera a fi o expansiune a NATO spre Est.
“Crearea unei baze aeriene nu va reduce tensiunile militare si politice in regiune. In schimb, baza aeriana va crea nervozitate atat fata de Minsk, cat si fata de Moscova”, a explicat Vladimir Makei in interviul acordat Kommersant. “Credem ca nu este necesar sa discutam cu privire la plasarea unei baze in Belarus”, a apreciat responsabilul belarus.
Sursa: Agerpres
Etichete: Rusia, SUA, NATO, criza, crimeea, conflict,
Dată publicare:
28-10-2015 20:13