VIDEO uimitor. 5 stupi cu albine au rezistat 50 de zile după ce au fost acoperite cu lavă și cenușă

Ultima actualizare: 06-12-2021 11:03
albine, lava, cenusa
youtube.com

La aproximativ 50 de zile după ce vulcanul Cumbre Vieja din Insulele Canare a erupt (în septembrie), dezlănțuind valuri de lavă și distrugând case și magazine, un apicultor s-a întors într-unul dintre satele devastate, să vadă starea stupilor săi.

Ceea ce a găsit i-a șocat pe apicultori și i-a încântat pe oamenii de știință: în interiorul a cinci stupi - care fuseseră acoperiți aproape complet cu cenușă vulcanică - se aflau zeci de mii de albine încă în viață și ... bâzâind.

Nu numai că albinele au reușit să supraviețuiască căldurii și gazelor nocive ale vulcanului, dar au evitat și foametea, hrănindu-se cu rezervele de miere din interiorul stupului, a declarat Antonio Quesada, un apicultor din Insulele Canare și purtător de cuvânt al Asociației Apicultorilor Gran Canaria, citat de The New York Times.

Supraviețuirea lor reprezintă o veste bună pentru La Palma – o insulă-stațiune din arhipelagul Canare din Spania – care a fost devastată de erupție și care continuă să arunce cu lavă.

Pe insula de aproximativ 80.000 de oameni se află peste 100 de apicultori care gestionează stupi cu milioane de albine, lucrători vitali în ecosistemul local și jucători economici ”cheie” pentru cei care vând miere în întreaga regiune.

Capacitatea albinelor de a rămâne în viață în condiții atât de îngrozitoare a fost, de asemenea, o reamintire a rezistenței lor deosebite, o caracteristică adesea trecută cu vederea atunci când este vorba despre amenințările reale cu care se confruntă din cauza pesticidelor, paraziților și a pierderii habitatului.

Este incredibil cum o viețuitoare atât de mică, care există de sute de mii de ani, poate menține această rezistență, această capacitate de supraviețuire”, a spus Quesada într-un interviu.

Albinele, cunoscute în regiune sub numele de ”albina neagră Canare”, au folosit propolis, un amestec asemănător rășinii, cunoscut uneori sub numele de ”lipici de albine”, pentru a se etanșa în interiorul stupului, a mai declarat el.

S-au protejat de gazele” vulcanului, a spus Quesada. De asemenea, albinele s-au asigurat că lasă deschisă o cale minusculă spre exterior, pe care să o folosească ulterior pentru a ieși, a mai spus el.

Acest comportament este tipic albinelor melifere, care folosesc propolisul, pe care îl produc din substanțele pe care le colectează din plante și muguri, pentru a astupa goluri minuscule din stup, pentru a-l proteja de apa de ploaie și de curenți, a declarat Nathalie Steinhauer, cercetător în cadrul departamentului de entomologie de la Universitatea din Maryland.

Totuși, faptul că albinele de pe insulă au reușit să petreacă săptămâni întregi în interiorul stupului, izolându-se în condiții atât de opresive, este surprinzător – și chiar inspirator, a declarat dr. Steinhauer.

Este o poveste foarte puternică. Spune multe despre rezistența albinelor”, a spus ea.

De peste un deceniu, apicultori și cercetătorii au atras atenția asupra dispariției albinelor - care joacă un rol critic în agricultură - deoarece s-a observat că mor în număr mare, chiar și în timpul verii, când produc mâncare și au grijă de membrii mai tineri.

Albinele nu sunt pe cale de dispariție, iar apicultorii sunt capabili să înlocuiască coloniile pierdute pe tot parcursul anului, a spus dr. Steinhauer, care este, de asemenea, coordonator științific pentru Bee Informed Partnership, un consorțiu de universități și laboratoare de cercetare.

Dar rata mare a mortalității este îngrijorătoare și mai ales stresantă pentru apicultori, care trebuie să cheltuiască timp și bani considerabil înlocuind coloniile care sunt pe cale de dispariție.

În Statele Unite, rata mortalității a fost deosebit de ridicată, chiar dacă numărul total de colonii de albine a rămas destul de stabil în ultimii 20 de ani, potrivit Bee Informed Partnership.

Totuși, albinele rămân adaptabile și pline de resurse, a spus Keith S. Delaplane, directorul Honey Bee Program la Universitatea din Georgia și profesor de entomologie.

Albinele sunt capabile să construiască stupi în scorburile copacilor sau chiar și în cauciucuri abandonate, a mai spus el.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO