Vulcanul care a erupt în Islanda a devenit obiectiv turistic. ”E copleșitor să văd cum ia naștere pământul”
Vulcanul care a erupt în urmă cu aproape 2 săptămâni în sudul Islandei a devenit atracţie turistică.
Oamenii își fac poze la doar câţiva paşi de lava în clocot. Iar unii dintre ei chiar s-au apucat să gătească ceva pe magma fierbinte.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Peisajul apocaliptic şi, în acelaşi timp, fascinant, a devenit în aceste zile principala atracție turistică a Islandei. Peste 5.000 de oameni au poposit până acum în zona unde râurile de lavă se scurg pe pantele vulcanului.
Roberto Pagani, italian stabilit în Islanda: ”Nu ştiu, e copleşitor să văd cum ia naştere pământul, în felul acesta şi la această scară, cu oamenii atât de mici pe lângă acest uriaş câmp de lavă care se formează. E uluitor”.
Francesco Serra, italian stabilit în Islanda: ”Cred că e cea mai frumoasă experienţă din viaţa mea, legat de fenomenele naturale. Şi am văzut multe lucruri minunate în toată lumea, dar asta e cea mai tare. Se vede că pământul e viu”.
Turiştii au de mers câteva zeci de minute pe o potecă, printre dealuri acoperite de zăpadă, ca să ajungă la vulcan. În apropierea acestuia însă, pământul e uscat, din cauza temperaturilor foarte ridicate.
Unii turiști gătesc pe lava încinsă
Echipele de salvare sunt prezente la tot pasul şi au instalat mai multe containere de prim ajutor. Tot salvatorii se ocupă şi de parcări.
Lovisa Fanney Arnadottir, echipaj salvare: ”Drumul până aici este destul de aglomerat şi e interzisă parcarea pe şosea, aşa că facem şi asta, oprim circulaţia, le arătăm (turiştilor) unde să meargă. Şi, în rest, ne asigurăm că oamenii nu se rănesc”.
Nu este o misiune chiar uşoară, pentru că sunt destui curajoşi care se apropie prea mult de râul de foc. Unii ca să-şi facă un selfie, alţii vin pregătiţi chiar să gătească pe roca încinsă.
Lovisa Fanney Arnadottir: ”În apropiere de zona erupţiei, ne ocupăm de fluxul de oameni, îi conducem, am creat poteci până la vulcan şi am instalat frânghii ca să nu cadă pe pantele abrupte”.
Alături de echipele de intervenţie sunt şi câţiva pompieri, care monitorizează emisiile de gaze si temperatura din zonă.
Pompier: ”Fac parte din brigada de pompieri din Grindavik. Suntem atenţi la gaze, la dioxidul de sulf şi la acidul sulfhidric”.
În weekend, cele două conuri ale vulcanului s-au prăbuşit şi au scos la iveală un lac de lavă care clocoteşte acum la suprafaţă.
O coloană de rocă topită a fost aruncată în aer, până la aproape 50 de metri înălțime. A fost momentul cel mai intens de la începutul erupţiei, care a debutat pe 19 martie.