O regiune vulcanică latentă în ultimii 800 de ani dă semne de trezire în Islanda
Vulcanologii islandezi, în alertă de săptămâna trecută, încearcă să descifreze misterele din spatele unei activităţi seismice neobişnuite din apropiere de Reykjavik, în regiunea unei peninsule vulcanice în stare latentă de aproape opt secole.
Forma sa conică este prima formă de relief pe care turiştii o observă la sosirea pe aeroportul din Islanda. La 25 de kilometri de capitală, muntele vulcanic Keilir şi împrejurimile sale sunt analizate de câteva zile pentru a se afla dacă lava erupe - sau nu, conform AFP.
O ipoteză considerată foarte probabilă la jumătatea săptămânii trecute, după o serie de numeroase cutremure, de mică intensitate, asociate cu afluxuri subterane de magmă, dar care în prezent ridică semne de întrebare.
"Acest lucru trebuie luat întotdeauna în serios", a declarat pentru AFP Thorbjörg Ágústsdóttir, specialistă în seismologie în cadrul instituţiei publice de cercetare geoştiinţifică ISOR.
Conform celor mai recente date, magma este la doar un kilometru de suprafaţă.
"Este cu adevărat aproape", a admis Thorvaldur Thórdarson, vulcanolog la Şcoala de Inginerie şi Ştiinţe ale Naturii.
Potrivit specialiştilor, o posibilă erupţie ar putea avea loc printr-o crăpătură situată între Keilir şi muntele apropiat, Fagradalsfjall, într-o zonă nelocuită.
A trecut mai bine de un an de când au fost observate semne de trezire ale zonei, însă un cutremur important, cu magnitudinea 5,7, care a avut loc la 24 februarie, a fost cel care a semnalat un posibil episod semnificativ.
De atunci, aproape 34.000 de mişcări telurice au fost detectate în Peninsula Reykjanes de reţeaua seismică a Institutului Meteorologic Islandez, ceva nemaiauzit de la debutul monitorizării digitale, în 1991.
După două zile de acalmie, activitatea seismică s-a intensificat în noaptea de marţi spre miercuri.
"După cum am aflat, se poate manifesta în etape", a avertizat Sara Barsotti, coordonatoare a riscurilor vulcanice.