Vulcanul Etna a erupt pentru a șaptea oară în două săptămâni. „A fost foarte intensă”
Vulcanul Etna a erupt din nou, pentru a șaptea oară în ultimele două săptămâni.
Chiar dacă erupția a fost mai puţin intensă de această dată, norul uriaş de cenușă le-a dat bătăi de cap localnicilor.
Zilele trecute, Etna a oferit un nou spectacol. Iar specialiştii de la Institutul italian de Geofizică şi Vulcanologie au luat la pas pantele vulcanului pentru a face măsurători.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Daniele Andronico, Institutul italian de Geofizică şi Vulcanologie: „Această erupţie a fost foarte intensă, am avut prima explozie stromboliană puţin după ora 8.30, dar etapa "fântânii de lavă" s-a petrecut rapid, a durat mai puţin de o oră. Acum o să plecăm în recunoaştere spre craterul de la sud-est, să vedem cât material vulcanic s-a adunat."
Experții spun că au multe de învăţat după fiecare erupţie.
Salvo Longo, ghid alpin: „Hai să vedem ce avem aici, proaspăt... E cam un metru de zăpadă sub noi, resturi vulcanice de la alte erupţii. Dar bucata asta de rocă este din această dimineaţă."
Dacă vulcanologii sunt de-a dreptul încântaţi de situație, localnicii au de tras după asemenea episoade. De această dată, un strat gros de cenuşă a acoperit străzile, curţile şi autoturismele din orăşelul sicilian cu aproape zece mii de oameni.
Marco, localnic: „În dimineaţa asta, la 9.30, a început să cadă cenuşă şi de atunci lucrez ca să scap de ea. Din păcate, aşa cum se vede, adunăm grămezile pe marginea drumului pentru că nu avem destui saci ca să o strângem pe toată. Sperăm că o să ne ajute municipalitatea să scăpăm de cenuşă, pentru că e periculos pe şosea."
Etna este cel mai mare vulcan activ al Europei și atrage numeroși turiști, dornici să asiste la spectacolul naturii. În ultimele săptămâni, autorităţile au închis ochii şi nu i-au taxat pe cei care au încălcat restricțiile de circulație pe timp de noapte din dorința de a admira râurile de lavă după lăsarea întunericului.
Italia are alți doi vulcani activi: Stromboli, aflat pe insula cu acelaşi nume - şi Vezuviu, care a erupt ultima oară în 1944.