Volodimir Zelenski: Strategia Rusiei nu va slăbi hotărârea Kievului de a elibera toate teritoriile ocupate

×
Codul embed a fost copiat

Strategia Rusiei de distrugere a infrastructurii Ucrainei nu va slăbi hotărârea Kievului de a elibera toate teritoriile ocupate, inclusiv Crimeea, a repetat președintele Zelenski, care descrie conflictul drept un "război al rezistenței".

După ce ar fi cheltuit, doar pentru primele 9 luni ale războiului, 82 de miliarde de dolari – sau un sfert din bugetul său anual –, Putin declară mamelor de soldați că nu regretă nimic, dar le asigură de întreaga lui solidaritate. Le-a îndemnat totodată să nu creadă falsurile de la televizor ori de pe Internet.

Pe de altă parte, potrivit publicației britanice The Spectator, la intervenția Chinei, Statele Unite au blocat livrarea de MiG-uri din Polonia către Ucraina, în schimbul promisiunii Beijingului de a "neutraliza amenințarea nucleară a lui Putin".

Între timp, la Kiev se vorbește tot mai mult de un "exod limitat și discret" ale unei părți a populației către zonele rurale, pe durata iernii, din cauza lipsei serviciilor esențiale, precum lumina, apa și căldura.

Ucrainenii au acum cumplita ocazie să-și dea seama că mereu este loc de mai rău.

Citește și
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Jumătate din capitala Ucrainei încă nu avea energie electrică și apă vineri dimineață, din cauza bombardamentelor. Pe rețelele sociale circulă o fotografie impresionantă cu o fetiță care a fost dusă într-o benzinărie, ca să poată încărca bateria inhalatorului, vital pentru sănătatea ei.

Iar la Institutul Inimii din Kiev, medicii se aflau în mijlocul unei operații pe cordul unui adolescent când s-a luat curentul. Au continuat la lumina lanternei, până când a fost conectat generatorul.

Oameni stau răbdători la cozi pentru apă de băut.

Localnici: „Suntem o familie mică, de doar doi oameni, așa că nu avem nevoie de multă apă. Am avut ceva rezerve de apă potabilă, dar nu mai avem apă menajeră să spălăm vasele sau pentru alte nevoi”.

În magazine se poate plăti doar cu bani lichizi, iar bancomatele funcționează numai în stațiile de metrou.

Localnică: „Să-i ia dracu pe ruși, că altfel nu pot să zic, ei poartă vina pentru toate! Autoritățile noastre fac și ele ce pot. La noi a revenit curentul, dar nu peste tot. Dar mulți nici case nu mai au...”

În Liov, populația primește curent doar câteva ore pe zi. Oamenii încearcă să se organizeze în funcție de aceste întreruperi programate. În oraș au fost create 18 centre unde pot veni să se încălzească, să-și încarce telefoanele ori să bea un ceai cald.

Localnică: „N-avem curent, nici apă, doar gaz, dar cu presiune prea mică pentru a putea găti. Am adus și motanul cu noi, de când e război nu-l mai lăsăm singur acasă”.

În total au fost deschise 4 mii astfel de centre de refugiu vitale în Ucraina, pe care președintele Zelenski le numește puncte de rezistență.

În Odesa, cafenelele și magazinele care au generatoare le permit oamenilor să stea la căldură chiar dacă nu cumpără ori nu consumă nimic. Nu lipsesc nici soluțiile creative. O femeie din Odesa și-a uscat părul într-un magazin. În altă parte, o familie și-a pregătit cina stropind cârnații cu whisky și dându-le foc în farfurie. Iată cum reacționează populația la reluarea curentului în case.

O ploaie de rachete s-a năpustit joi seară asupra orașului Herson. Rachetele au distrus un loc de joacă și mai multe clădiri rezidențiale.

Bătrână: „E un război de speriat. Nimeni nu a mai trecut prin așa ceva. Nu sunt alții mai răi ca rușii. Ce frati, ce surori (cu noi)?? Putin a vrut să ia Hersonul. Niciodată! O să murim aici, dar nu îi dăm orașul. Acum stăm în beznă...Stăm în beznă, dar nu o să facem parte din Rusia. Ura asta o să ne țină generații întregi!”

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Aceasta este răzbunarea celor care au pierdut. Ei nu ştiu să lupte. Singurul lucru pe care îl mai pot face este să terorizeze. Fie teroare energiei, fie teroarea artileriei sau teroarea rachetelor, la asta s-a redus Rusia sub conducătorii actuali”.

În Rusia, Vladimir Putin s-a întâlnit cu un grup de mame ale soldaților mobilizați pe frontul din Ucraina. Putin și-a găsit cu greu cuvintele:

Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Vreau să știți că eu personal și întreaga conducere a țării vă împărtășim suferința. Înțelegem că nimic nu poate compensa pierderea unui fiu. Suferim alături de voi”.

​Frazele lui Putin au sunat aproape rezonabil față de cele spuse de un guvernator din Siberia unor mame indoliate.

Igor Kobzev, guvernatorul regiunii Irkutsk: „Când eu însumi m-am înscris într-o academie militară, mama mea mi-a spus o propoziție minunată: "De astăzi nu mai îmi aparții mie, ci aparții statului, patriei-mamă”.

Pe de altă parte, Putin nu vede nicio contradicție între solidaritatea cu soțiile și mamele strivite de griji și creșterea producției de muniții și echipamente militare.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Nu e nevoie de măsuri extraordinare, dar e necesară o muncă bine coordonată și de înaltă calitate. Pentru operațiunea militară specială, trupele noastre au nevoie de materiale la timp: echipamente de protecție, muniții, medicamente, bani pentru solde, cazarmi. Țin să subliniez că nu trebuie doar mărită producția și accelerate livrările, ci e nevoie și de îmbunătățirea calității produselor”.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Trupele comando de elită din lume. Care dintre ele este strămoșul celebrului SEAL
Trupele comando de elită din lume. Care dintre ele este strămoșul celebrului SEAL

Cele mai eficiente forțe speciale de intervenții din lume sunt cele americane, dar sunt și alte țări ale lumii cu trupe de elită folosite în situații sensibile. Istoria lor pornește din cel de-Al Doilea Război Mondial.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.