Volodimir Zelenski cere ajutor pentru rețeaua energetică a Ucrainei, care este atacată de Rusia
Președintele Ucrainei a cerut din nou sprijin pentru apărarea aeriană a țării, în încercarea de a preveni atacurile Rusiei asupra infrastructurii energetice deteriorate ucrainene.
Volodimir Zelensk a cerut ajutor pe termen scurt pentru repararea rețelei electrice a țării sale, solicitând investiții pe termen lung în sistemul energetic al Ucrainei.
Potrivit Euronews, el a făcut aceste declarații în cadrul unei conferințe la Berlin, care urmărește să adune sprijin pentru redresarea Ucrainei, în urma distrugerilor provocate de invazia Rusiei.
De asemenea, el și-a îndemnat cu disperare aliații să îi furnizeze mai multe sisteme de apărare aeriană pentru a proteja sistemul de atacurile rusești.
Apelul său a primit un răspuns parțial marți: Oficialii americani au declarat că Statele Unite vor trimite în scurt timp Ucrainei încă un sistem de rachete Patriot. Oficialii au declarat că președintele Joe Biden a aprobat această decizie.
Acesta ar fi al doilea sistem Patriot pe care SUA îl oferă Ucrainei, deși Pentagonul a furnizat în mod obișnuit un număr nedeclarat de rachete pentru acest sistem. Patriot este considerat unul dintre cele mai bune sisteme de apărare antiaeriană pe care le are SUA, iar cel mai recent va fi gata de utilizare în Ucraina în câteva zile.
Zelenski începe o săptămână de diplomație intensă în care va călători, de asemenea, la summitul Grupului celor Șapte din Italia și la un summit global pentru pace în Elveția.
El a reînnoit, de asemenea, apelurile pentru mai mult ajutor în respingerea atacurilor cu rachete ale forțelor rusești.
Câteva ore mai târziu, Zelenski a mulțumit Germaniei pentru sprijinul său, într-un discurs ținut în fața legislatorilor din Berlin. Conferința de recuperare a Ucrainei de două zile de la Berlin vine în continuarea unei întâlniri similare care a avut loc la Londra în urmă cu un an.
Gazdele germane spun că reunesc 2.000 de persoane din politica națională și locală, din mediul de afaceri și din alte domenii, argumentând că sarcina de a sprijini redresarea Ucrainei este prea mare pentru guvernele singure.
Printre alte probleme imediate, atacurile susținute ale Rusiei asupra rețelei electrice ucrainene din ultimele săptămâni au forțat companiile energetice să instituie pene de curent la nivel național.
Zelenski a declarat în cadrul conferinței că, în următoarea lună, Ucraina are nevoie de echipamente pentru centralele termice și electrice care sunt în prezent scoase din funcțiune. "Acest lucru ne va permite să răspundem la situație aici și acum", a spus el.
Potrivit președintelui, nouă gigawați de capacitate de generare a energiei electrice au fost distruși - inclusiv 80% din energia termică și o treime din energia hidroelectrică - în timp ce consumul maxim în Ucraina iarna trecută a fost de 18 gigawați. Energia, a spus el, continuă să fie "una dintre principalele ținte ale lui Putin".
Privind dincolo de problemele imediate ale Ucrainei, Zelenskyy a declarat că investițiile străine în energie ar fi reciproc avantajoase.
"Ucraina are toate bazele naturale pentru o energie modernă, dar fără finanțarea și investițiile dumneavoastră, nu vom putea realiza acest lucru", a spus el.
"Nu este vorba despre subvenții, ci despre investiții cu randament ridicat pentru companiile dumneavoastră, despre o piață mare pentru echipamentele dumneavoastră, despre programe de împrumut pentru instituțiile dumneavoastră", toate acestea putând crea zeci de mii de noi locuri de muncă, a adăugat el.
Acest mesaj a fost reluat de cancelarul german Olaf Scholz, care a declarat că Banca Mondială a estimat că reconstrucția și modernizarea Ucrainei va necesita investiții de aproape 465 de miliarde de euro în următorii 10 ani.