Vocea Americii şi Radio Europa Liberă, declarate "agenţi străini" de către Kremlin
Moscova trece la represalii împotriva instituţiilor de presă susţinute de Washington.
Nouă instituţii mass-media au fost declarate marţi "agenţi străini" de ministerul Justiţiei de la Moscova, în baza unei legi recent adoptate. Măsura este o replică la restricţiile impuse canalului rus Russia Today în Statele Unite. Pe lista instituţiilor sancţionate de Kremlin se numără Vocea Americii, Radio Europa Liberă şi mai multe site-uri de ştiri locale.
Senatorii ruşi au adoptat pe 22 noiembrie legea ce permite clasificarea unor organizaţii media ca 'agenţi străini'. Textul fusese aprobat în unanimitate de către Duma de Stat şi permite clasarea oricărei instituţii media internaţionale care operează în Rusia sub acest apelativ controversat pe baza deciziei Ministerului Justiţiei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Această lege este prezentată ca o ripostă după înregistrarea în SUA ca 'agent al străinătăţii' a canalului Russia Today, controlat de statul rus.
'Orice media străine ar putea fi calificate agent străin într-o manieră arbitrară de către Ministerul Justiţiei', a apreciat luni, într-un comunicat, Consiliul pentru drepturile omului de la Kremlin, recomandând în Senat respingerea proiectului de lege din cauza între altele a formulării vagi şi a riscului de abuzuri.
Legea, criticată puternic de ONG-urile Human Rights Watch şi Amnesty International, constrânge în special entităţile vizate să dea informaţii autorităţilor asupra situaţiei lor financiare şi să precizeze în documentele pe care le emit că sunt clasificate ca atare.
În mod oficial, acest text extinde la mass-media o lege datând din 2012, care până acum se referea numai la organizaţiile neguvernamentale.
Posturile de radio Voice of America (Vocea Americii) şi Radio Free Europe/Radio Liberty, finanţate de Congresul american, fuseseră deja atenţionate de Kremlin ca fiind primele vizate de această lege.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, sanctiuni, mass-media, Duma, libertatea presei, radio europa libera, rt,
Dată publicare:
05-12-2017 08:49