Rusia a început exerciţiul Zapad-2017, NATO se teme de o invazie. Ce spune Kremlinul

Rusia a declanşat joi la graniţa sa de vest uriaşe manevre militare împreună cu forţele din Belarus, provocând temeri în statele NATO - mai ales în ţările baltice.

Valul de agitaţie în legătură cu exerciţiile militare Zapad-2017, la care participă Rusia şi Belarus, reprezintă o provocare, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează agenţia Tass.

"Nicio acuzaţie nu este acceptabilă. În timpul exerciţiilor militare, ministerul rus al Apărării menţine întotdeauna nivelul de transparenţă cât mai mare posibil. Credem că valul de agitaţie în legătură cu aceste exerciţii este o provocare. Este o practică obişnuită, întrucât orice ţară are dreptul de a efectua astfel de exerciţii. Acestea sunt organizate în strictă conformitate cu legislaţia internaţională şi cu toate regulile relevante", a spus Peskov.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului nu a exclus ca preşedintele rus Vladimir Putin să fie prezent la unele exerciţii militare.

Aproximativ 12.700 de militari, dintre care peste 7.000 din Belarus, ar urma să participe la exerciţiul Zapad-2017 ("Vest-2017") care se va desfăşura între 14 şi 20 septembrie. Ministerul Apărării de la Moscova a anunţat că în cadrul manevrelor vor fi desfăşurate 70 de avioane şi elicoptere, 250 de tancuri, 200 de piese de artilerie şi 10 nave de război. În plus, la exerciţiu va participa un număr neprecizat de unităţi ale Ministerului de Interne, FSB, Gărzii Naţionale şi Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă.

Exerciţiu militar al forţelor ruse

Exerciţiul simulează, potrivit Kremlinului, un scenariu în care grupurile extremiste au pătruns pe teritoriul Belarus şi al enclavei ruse Kaliningrad şi primesc ajutor extern, atât logistic cât şi în echipament militar greu, din partea unor state imaginare - Vesbaria şi Lubenia. Ca urmare, trupele din Rusia şi Belarus sunt desfăşurate la graniţa de vest în cadrul unei operaţiuni "strict defensive", potrivit Ministerului Apărării de la Moscova. 

"Deşi se desfăşoară în principal pe teritoriul Belarus, este strict o simulare, fără legătură cu vreo regiune anume", afirmă comunicatul oficial. Însă planurile oficiale arată că Vesbaria corespunde Lituaniei iar Lubenia - Poloniei, în vreme ce teroriştii imaginari acţionează exact în regiunile din Belarus care se opun în mod tradiţional regimului Lukaşenko.

Analiştii occidentali, dar şi guvernele statelor NATO aflate la graniţa cu Rusia  (Polonia şi ţările baltice), se tem însă că e vorba de o mobilizare mult mai amplă, mergând până la 100.000 de militari. Scenariile cele mai optimiste vorbesc despre testarea capacităţii de reacţie a Rusiei în cazul unui conflict armat cu NATO iar cele mai pesimiste, despre preludiul unei invazii. Alerta a fost lansată de generalul Philip Breedlove, fostul şef al forţelor americane din Europa, care a spus că, potrivit informaţiilor sale, ruşii au mobilizat de 83 de ori mai multe vagoane de tren ca la precedentul exerciţiu Zapad, cel din 2013, la care participaseră circa 10.000 de militari.

De asemenea, există temeri că exerciţiul ar putea include şi o componentă nucleară, dat fiind că în ultima perioadă Kremlinul a făcut eforturi pentru integrarea forţelor sale convenţionale şi nucleare.

Ca urmare, Alianţa a cerut monitorizarea exerciţiului militar - cerere respinsă de Moscova care susţine că, potrivit regulilor OSCE, aceasta nu e obligatorie în cazul manevrelor cu mai puţin de 13.000 de militari, adică peste cifra oficial declarată pentru Zapad -2017.

"Acesta este cel mai mare exercițiu. Peste 100.000 de soldați din Rusia și Belarus vor opera pe granița NATO. Are menirea de a ne provoca, fiind conceput să ne testeze apărarea, tocmai de aceea trebuie să fim puternici. Rusia ne testează și va testa fiecare oportunitate. Vom vedea o Rusie agresivă. Trebuie să ne împăcăm cu asta”, - Michael Fallon, ministrul britanic al Apărării.

Preşedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaitė, a vorbit despre Zapad ca despre un "exerciţiu ofensiv şi agresiv" iar adjunctul ministrului polez al Apărării Michal Dworczyk a avertizat că "un exerciţiu de asemenea amploarea reprezintă o ameninţare". 

"Trupele ar putea rămâne acolo după Zapad”, a spus şi ministrul estonian al Apărării, Margus Tsahkna. “Pentru trupele ruse care merg în Belarus este un bilet doar dus. Aceasta nu este opinia mea personală, analizăm foarte atent cum se pregăteşte Rusia pentru exerciţiile Zapad”. „Rusia va avea alegeri prezidenţiale anul viitor, iar Putin trebuie să le arate ruşilor puterea sa”, a explicat Tsahkna. „Este vorba şi de o problemă de încredere cu Belarusul”, a adăugat el.

Un contingent românesc se află la baza Orysz din Polonia, în zona vizată de exerciţiul Zapad, făcând parte din batalionul multinaţional care a devenit operaţional luna trecută. Alte trei astfel de batalioane sunt staţionate în ţările baltice.

Exerciţiul NATO Saber Guardian 2017

Recent, România a găzduit, împreună cu Ungaria şi Bulgaria, cel mai mare exerciţiu militar condus de SUA în Europa de Est, Saber Guardian. Acesta a adus la un loc 25.000 de militari din 22 de ţări, dintre care 14.000 americani, precum şi 3.000 de blindate.

Sursa: function.mil.ru Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO
VISURI LA CHEIE
S-au intors acasa, insa nu la aceeasi casa.
Familia Dinuta poate incepe acum o viata noua, dupa ajutorul primit de la Visuri la cheie

00:58
VISURI LA CHEIE
Familia Dinuta a trecut peste orice problema, cu zambetul pe buze
Au ramas uniti, in ciuda a orice, insa nu au reusit sa-si contruiasca o casuta

00:29
LA MARUTA
Duckadam ne prezinta sotia si fiica
Regele Footbalului, Helmuth Duckadam, impreuna cu familia in platoul La Maruta

08:07
SPORT
Nationala joaca la PRO TV in urmatorii cinci ani.
Despre Nations League, “mandatul” de incredere si emotii: Costi Mocanu, exclusiv pe PROTVPLUS.RO

07:24
LA MARUTA
Andreea Esca, premiata de Ambasada Frantei
O multime e oameni dragi au fost alaturi de Andreea Esca la primirea distinsului premiu

03:21
LA MARUTA
Prezentatorul "Visuri la cheie", povesti din copilarie
Corneliu Ulici alaturi fratele sau in platoul La Maruta

13:47
LA MARUTA
Are 89 de ani si e campion la inot in tara si in europa
A socat o lume intreaga cu rezistenta pe care o are. Interviu in exclusivitate alaturi de campionul la inot in varsta de 89 de ani

14:26
VORBESTE LUMEA
Cameleonul muzicii de petrecere
Carmen Serban a trecut prin mai multe schimbari de look

04:18
VORBESTE LUMEA
Andreea Marin, probleme medicale
Andreea Marin, interventie chirurgicala in zona cervicala

14:59
GOSPODAR FARA PERECHE
EXCLUSIV: Vor să fie la brațul lui Neluțu, dar cine sunt ele de fapt?
Loiale, energice, harnice, consideră că sunt potrivite să își întemeieze o familie alături de Neluțu. Oare cine va fi aleasa?

01:09
Capsuni ace
Autoritățile australiene au prins persoana care punea ace în căpşune
SUA, gata să reia "imediat" negocierile cu Phenianul privind armele nucleare
Vladimir Putin anunţă un nou program de înarmare. Rachete care fac inutil scutul de la Deveselu
Oficial britanic: Ar putea fi organizat un al doilea vot pentru Brexit
Tânără din România, dezbrăcată pe străzile unui oraş din Italia. Reacţia localnicilor
Atac armat la o clădire de birouri din Wisconsin. Sunt 4 răniți
Bulevardul Ryomyong din Phenian
Cât costă un apartament de lux în centrul Phenianului
Un avion de luptă rusesc de ultimă generaţie s-a prăbuşit, după ce a luat foc. VIDEO
India anulează "divorțul instant" de către bărbaţii musulmani
Poveștile românilor din Marea Britanie, în cuvinte și lacrimi: “Ne urăsc!” Și totuși: “Dacă plecăm, ce face Anglia fără noi?"
Președintele Moldovei cere demisia Guvernului pentru organizarea de alegeri anticipate
Zeci de oameni au murit în Malaysia din cauza consumului de alcool, iar alte zeci sunt în spital