Vladimir Putin transmite Occidentului să nu „treacă linia roşie” în relaţiile cu Rusia

Dată publicare: 21-04-2021 19:55
Dată actualizare: 21-04-2021 19:55


Preşedintele rus Vladimir Putin le-a transmis miercuri rivalilor săi externi să nu „treacă linia roşie” în relaţiile cu Rusia, pe fondul tensiunilor tot mai mari cu Occidentul într-o mulţime de dosare, relatează AFP, TASS şi EFE.

„Sper că nimănui nu-i va veni ideea de a trece linia roşie cu Rusia”, a afirmat preşedintele rus, avertizându-i pe cei care vor lua „intenţiile noastre bune drept slăbiciune”. „Dar noi vom stabili singuri pe unde trece aceasta”, a adăugat Vladimir Putin în discursul său anual către Adunarea Federală (parlamentul bicameral), în aluzie la numeroasele divergenţe cu Occidentul, însă fără a specifica despre ce limite este vorba.

El a avertizat Occidentul că va „regreta” orice provocare împotriva intereselor Rusiei şi a spus că răspunsul Moscovei va fi unul „rapid şi dur”.

În acelaşi timp, Putin a denunţat ceea ce el a numit acte nefondate şi neprietenoase continue la adresa Rusiei. Pentru unele ţări „a devenit un fel de sport să atace Rusie din nimic”, a spus preşedintele rus.

Cu toate acestea, Putin nu a făcut referiri precise la marile dosare asupra cărora Rusia are poziţii divergente faţă de SUA şi UE.

„Ne comportăm în ansamblu cu reţinere şi într-o manieră modestă, adeseori fără să răspundem acţiunilor neprietenoase sau chiar unor grosolănii flagrante”, a afirmat preşedintele rus în discursul său anual către Duma de Stat (camera inferioară) şi Consiliul Federaţiei (camera superioară).

Vorbind în faţa celor două camere reunite ale Adunării Federale, Putin a insistat că Moscova s-a străduit dintotdeauna să aibă relaţii bune cu alte ţări şi speră că niciun stat străin 'nu va trece liniile roşii' în relaţia cu Rusia.

Preşedintele rus Vladimir Putin a denunţat totodată tăcerea Occidentului cu privire la ceea ce el a prezentat ca fiind drept o „tentativă de lovitură de stat” în Belarus, unde preşedintele Aleksandr Lukaşenko a declarat anterior că a dejucat un asasinat împotriva sa.

Evocând această „tentativă de organizare a unei lovituri de stat şi de asasinare a preşedintelui belarus”, Putin a spus că în Occident „toată lumea pretinde că nimic nu s-a întâmplat”, adăugând că asupra Belarus se pregătea un atac cibernetic de amploare.

Totuşi, preşedintele rus nu a spus niciun cuvânt despre disidentul Aleksei Navalnîi, aflat într-o stare critică în închisoare, potrivit apropiaţilor săi, şi nici despre comasarea a zeci de mii de militari la frontiera cu Ucraina sau acuzaţiile de spionaj şi ingerinţă în alegerile din SUA ori despre recentul scandal cu Cehia, după ce Praga a acuzat agenţi ai Serviciului militar de informaţii (GRU) de explozia provocată într-un depozit de muniţii de pe teritoriul său.

Trupele rusești și tehnica militară, comasate la graniță

 

Însă, acumularea masivă de trupe ruseşti la granița cu Ucraina crează o situație extrem de tensionată, după cum afirma ieri cancelarul german Angela Merkel.

Imagini din satelit arată sute de blindate și alte vehicule militare staționate la multiple baze, poligoane de trageri, în unele locuri chiar pe câmp. La fel, şi zeci de avioane de luptă.

Dmytro Kuleba, ministrul de externe din Ucraina:

„Într-o săptămână este de așteptat să se ajungă la efective combinate de peste 120.000 de trupe. Mai îngrijorător, nu sunt doar trupe regulate, ci și parașutiști în Crimeea, sisteme de război electronic capabile să perturbeze comunicațiile pe întreg teritoriul Ucrainei, rachete balistice ...”
 

Ministrul rus al apărării susţine că Rusia îşi întăreşte prezența militară la graniţele sale de sud şi de vest, ca răspuns la ceea ce Moscova numeşte ... "acţiuni de provocare şi destabilizare ale NATO".

Sergei Shoigu, ministrul rus al apărării:

„SUA și NATO au continuat să întreprindă acțiuni provocatoare în spațiul aerian și în apele Mării Negre. Tentativele alianței (NATO) de a împiedica normalizarea situației ne forțează pe noi să luăm măsuri simetrice.”

În estul Ucrainei, rebelii separatişti pro-ruși ignoră în fiecare zi acordul de încetare a focului.

Soldat:  „Au devenit mult mai activi, nu au mai fost asemenea bombardamente cu mine lansate din drone de la acordul de încetare a focului. Trag mereu cu arme automate.”

De la Moscova, însă, se văd lucrurile exact pe dos. Kievul incearcă se destabilizeze situaţia. Și ucrainenii ar fi cei care pregătesc o ofensivă militară, acuză Rusia.

Sergei Shoigu, ministrul rus al apărării:

„Conducerea militară și politică a Ucrainei menține cursul distructiv și încearcă să destabilizeze situația în Donbas.”

În timp ce tensiunea sporeşte, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut mai mult sprijin din partea Occidentului pentru ţara sa. Şi a lansat o invitaţie surprinzătoare omologului său de la Kremlin:

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei:

„Domnule Putin! Sunt gata să merg chiar mai departe și să te invit să ne întâlnim oriunde în Donbasul ucrainean, unde este război. Glorie Ucrainei.”


VIDEO PROTVPLUS.RO