Rusia se alatura luptei impotriva Statului Islamic. Vladimir Putin: "Peste 2.000 de luptatori lupta acum in Siria"
Dupa cinci ani de razboi civil, ascensiunea sangerosului Stat Islamic si cea mai grava criza a refugiatilor din ultimele decenii, marile puteri ale lumii se apleaca asupra situatiei din Siria.
Franta a anuntat ca a bombardat primele tinte ale ISIS de pe teritoriul acestei tari, iar Rusia este dispusa sa se alature coalitiei. Insa, in ceea ce priveste conflictul propriu-zis, rusii si occidentalii sprijina practic tabere opuse.
Abil tactician, Vladimir Putin a speculat tergiversarea si de ce nu esecul occidentalilor in Siria. Desi este bombardat de un an de americani si aliatii lor, departe de a fi zdrobit, Statul Islamic si-a sporit controlul si puterea de atractie. Iar asta i-a furnizat Rusiei pretextul ca sa intervina, trimitand aviatie, tancuri, infanterie si artilerie grea in apararea lui Bashar al-Assad.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Vladimir Putin, presedintele Rusiei: "Peste 2.000 de luptatori din Rusia si fostele republici sovietice lupta acum in Siria si exista temeri ca se vor intoarce la noi. In loc sa-i asteptam sa se intoarca, preferam sa-l ajutam pe Assad sa-i nimiceasca in Siria."
Dimpotriva, Occidentul a incercat sa loveasca ISIS, fara sa-l consolideze pe Bashar al-Assad. Occidentul l-ar vrea plecat de la putere la sfarsitul unor negocieri de pace aflate in stadiul de proiect.
Francois Hollande, presedintele Frantei: "La capatul perioadei de tranzitie, Bashar Al Assad n-ar mai avea ce sa caute la putere".
Viziunea diametral opusa a celor doua parti pune probleme majore. Inevitabil, vor ciocni macar indirect.
Emile Hakoyem, Institutul de Studii Strategice: "Daca vrea sa-l apere pe Assad, atunci trebuie sa lupte nu doar cu Statul Islamic, ci si cu ceilalti rebeli, unii dintre ei fiind aliati cu actori regionali, precum Turcia ori statele din Golf, altii fiind parte a Armatei Siriene Libere, pe care SUA au antrenat-o si echipat-o in ultimii ani".
Pe langa Rusia, Occident si cele mai multe dintre statele arabe si China a decis si ea sa se implice in Siria. Beijingul va trimite un vas de razboi si consilieri millitari, in ajutorul regimului lui Bashar al-Assad. Intre timp, Israelul observa de pe margine aceasta tabla de sah: Benyamin Netanyahu a fost de curand in vizita si la Washington, dar si la Moscova.
Sursa: Pro TV
Etichete: vladimir putin, intalnire, coalitie, statul islamic, barack obama,
Dată publicare:
28-09-2015 08:18