Vladimir Putin a ridicat interdictia: Rusia va putea livra Iranului sisteme de rachete S-300. Reactia SUA

Ultima actualizare: 16-04-2015 07:06
Vladimir Putin

Presedintele rus, Vladimir Putin, a semnat luni un decret prin care ridica embargoul cu privire la livrarea catre Iran a sistemului de rachete de tip S-300, a anuntat Kremlinul intr-un comunicat, relateaza AFP.

Presedintele Rusiei a revocat luni printr-un decret interdictia de a furniza sisteme de rachete cu raza lunga de actiune de tip S-300, a anuntat purtatorul de cuvant al Kremlinului. Presedintele rus Dmitri Medvedev a interzis pe 22 septembrie 2010 livrarea de rachete de tip S-300 catre Iran, in cadrul aplicarii unei rezolutii ONU ce sanctiona Teheranul pentru programul sau nuclear controversat. Pe 10 noiembrie 2010, Iranul a anuntat ca a dezvoltat o versiune proprie a sistemului de rachete sol-aer S-300.

Sistemul antiracheta de tip S-300 (SA-10 Grumble, potrivit clasificarii NATO) este un sistem de rachete cu raza lunga de actiune de tip sol-aer, produs de NPO Almaz, dezvoltat initial de sovietici, pentru apararea fortelor aeriene de atacuri aeriene si rachete de croaziera, mostenit de rusi.

Potrivit decretului, Rusia va livra grau si materiale de constructii in Iran, o tara vizata de sanctiuni internationale, in schimbul petrolului furnizat de regimul de la Teheran. Decretul prezidential va permite si onorarea contractului care prevede vanzarea de catre Rusia a unor sisteme de rachete de tip S-300 in Iran, o masura care va deranja Statele Unite si alte tari occidentale.

Acordul cu Iranul a fost explicat de Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de Externe. "In schimbul petrolului iranian, vom oferi Iranului anumite tipuri de produse. Nu este vorba de produse vizate de actualul regim de sanctiuni impuse Iranului", a explicat oficialul rus, relateaza Mediafax.

Prin acest decret, care nu inseamna modificarea in vreun fel a sanctiunilor internationale, Rusia spera sa faca un pas inaintea Occidentului, in relatia cu Iranul. Marile puteri din grupul P5+1 (Rusia, SUA, Franta, Marea Britanie, China si Germania) au ajuns la un acord de principiu cu Iranul in domeniul nuclear si ar putea atenua regimul de sanctiuni impus Teheranului.

Vestea vine cu putin timp dupa ce compania rusa de armament Rosoboronexport a anuntat ca va furniza armatei chineze sisteme de rachete de tip S-400, potrivit Sputnik. "Nu voi furniza detalii despre contract, dar, da, China a devenit primul cumparator al sistemelor antiaeriene S-400. Contractul evidentiaza nivelul relatiei strategice dintre Rusia si China", a declarat Anatoli Isaikin, presedintele companiei Rosoboronexport.

Isaikin a precizat ca multe alte tari au exprimat interes pentru achizitionarea sistemelor de rachete S-400, dar producatorul - compania VKO Almaz-Antey - este obligata sa livreze astfel de sisteme Ministerului rus al Apararii. "Primul client extern va fi China", a precizat oficialul rus.

Sistemele de rachete S-400 Triumf (SA-21 Growler, potrivit terminologiei NATO) sunt utilizate in Rusia din anul 2007, avand o raza de actiune cuprinsa intre 120 si 400 de kilometri.

Reactia Statelor Unite

John Kerry, secretarul de stat al SUA, si-a exprimat ingrijorarea, dupa ce Rusia a decis sa ridice interdictia livrarii de rachete Teheranului, potrivit Agerpres.

Decizia Rusiei a fost, de asemenea, criticata si de catre Pentagon.

Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Josh Earnest, a spus ca schimbul initiat de Rusia, petrol contra bunuri, ridica preocupari.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO