Vladimir Putin a acordat de 1 Mai decoratia "Erou al Muncii", in premiera dupa prabusirea URSS
Presedintele rus Vladimir Putin a decorat miercuri cu titlul de "Erou al Muncii" - pentru prima data dupa prabusirea fostei Uniuni Sovietice - cinci rusi, inclusiv pe celebrul dirijor Valeri Gherghiev si un miner din Siberia.
Ceremonia solemna, organizata pentru cei cinci in cadrul celebrarilor Zilei Internationale a Muncii, a avut loc la Palatul Konstantinovski, langa Sankt Petersburg, potrivit unor imagini difuzate de televiziunea rusa.
"Fiecare dintre voi reprezinta bogatia tarii", a declarat Putin, adesandu-se laureatilor.
Inmanarea acestei decoratii, pe care presedintele a readus-o la viata la sfarsitul lui martie, "este un pas in plus catre renasterea si salvarea traditiilor tarii, dar si spre legaturi puternice intre diferite perioade si generatii", a subliniat el. "Putem avansa doar sprijinindu-ne pe o mostenire culturala si spirituala, pe valorile care ne unesc, pe continuitatea poporului nostru", a declarat Putin.
"Putem crea o Rusie puternica doar muncind dur", a adaugat el.
Intre cele cinci persoane decorate se afla dirijorul si directorul Teatrului Mariinski din Sankt Petersburg Valeri Gheorghiev si un miner din regiunea Kemerovo (Siberia Occidentala), Vladimir Melnik, reompensat pentru productivitatea sa record.
Gheorghiev i-a multumit presedintelui rus pentru sustinerea Teatrului Mariinski, care urma sa inaugureze joi o noua scena, subliniind ca echipa sa va "munci dur" pentru a dovedi ca aceasta sustinere este justificata.
Creata in 1921, decoratia "Erou al Muncii", destinata in principal celor mai buni muncitori, constructori ai economiei socialiste, a existat pana la prabusirea fostei Uniuni Sovietice, in 1991. Peste 20.000 de persoane au fost decorate, in perioada sovietica, pentru succesul inregistrat in industrie, agricultura, stiinta sau inovatie tehnica.
In pofida desfiintarii acestei decoratii in 1991, avantajele care o insoteau, si anume servicii comunale si medicamente gratuite, dar si sume suplimentare la pensie, au ramas in vigoare. Prima inmanare dupa perioada sovietica a decoratiilor "Erou al Muncii" s-a desfasurat in timp ce sute de mii de persoane defilau, in mai multe orase, in Rusia, cu ocazia Zilei Muncii.
Defilari, organizate de partidul la putere Rusia Unita, Partidul Comunist si unele sindicate, au primit o atentie deosebita din partea presei ruse, in special din partea posturilor publice. Data de "1 Mai a fost marcata in strada 1,5 milioane de persoane" in intreaga Rusie, a anuntat postul rus de televiziune Vesti, difuzand imagini cu participanti la defilari care marsaluiau agitand steaguri ruse.
La Sankt Petersburg, al doilea cel mai important oras din Rusia, aproximtiv 200 de homosexuali au organizat o defilare in semn de protest fata de o lege locala care interzice "propaganda". Ei au defilat pe bulevardul Nevski, principala artera din fosta capitala imperiala, scandand sloganul "Homofobia este o rusine pentru Sankt Peterburg".
Unii opozanti au profitat, de asemenea, de defilarile de 1 Mai, agitand pancarte pe care se puteau citi mesaje ca "Libertate pentru Navalnii". Principalul opozant al lui Putin, Aleksei Navalnii este judecat intr-un proces pentru deturnare de fonduri.
Defilarile de 1 Mai, care marcau Ziua Muncii, erau foarte populare in Rusia, in perioada sovietica, la ele participand milioane de persoane ce marsaluiau pe principalele bulevarde, in orasele ruse, cu flori si steaguri ale fostei Uniuni Sovietice, pe muzica de fanfara.