Rusia considera exploziile de la Boston un "avertisment serios" pentru JO de iarna din 2014


Ultimul update: Vineri 19 Aprilie 2013 06:47
Data publicarii: Marti 16 Aprilie 2013 13:07
Categorie: Stiri externe
Boston Atentat - 8

Exploziile mortale produse in timpul maratonului de la Boston sunt un "avertisment serios" pentru Rusia, care va organiza mai multe manifestatii sportive internationale pana la JO de iarna din 2014, a apreciat marti ministrul rus al Sporturilor.

"Pentru Rusia, care organizeaza mai multe evenimente sportive importante, este un avertisment serios", a declarat ministrul, citat de agentia RIA Novosti.

"Desigur, vom consolida masurile de securitate", a dat asigurari Mutko. "Ne vom preocupa mult de aceasta problema, careia ii vom acorda multa atentie", a adaugat el.

Rusia organizeaza in iulie Universiada de Vara, la Kazan, apoi, in august, Campionatul Mondial de Atletism, la Moscova, dupa care va gazdui Jocurile Olimpice de iarna din 2014 si Marele Premiu al Formulei 1, in noiembrie 2014.

La randul sau, seful Federatiei Ruse de Atletism, Valentin Balahnicev, a dat asigurari ca masurile de securitate vor fi sporite in timpul desfasurarii competitiilor sportive.

"Desigur, vor fi luate masuri stricte. Gradul de securitate este deja destul de ridicat la noi, dar vom trage, cu siguranta, concluzii in urma exploziilor de la Boston", a spus el, citat de RIA Novosti.

Pe de alta parte, presedintele rus Vladimir Putin i-a transmis marti condoleante omologului sau american Barack Obama si a propus ajutorul Rusiei in anchetarea acestei "crime barbare".

Intr-o telegrama trimisa presedintelui Statelor Unite, "Vladimir Putin a condamnat ferm aceasta crima barbara si si-a exprimat convingerea ca lupta impotriva terorismului necesita o coordonare activa a eforturilor intregii comunitati internationale", potrivit unui comunicat al Kremlinului.

In plus, Putin "subliniaza ca Rusia este pregatita sa funizeze, in caz de necesitate, ajutorul sau in efectuarea anchetei de catre autoritatile americane".

Relatiile dintre cele doua tari au fost tensionate in ultimele zile din cauza publicarii "listei Magnitki" in Statele Unite. Lista prevede sanctiuni economice si interzicerea accesului in Statele Unite pentru 16 cetateni rusi, acuzati de autoritatile americane pentru implicare in moartea in inchisoare in 2009 a juristului Serghei Magnitki, si doi ceceni, invinuiti de incalcari ale dreptului omului.

Rusia a raspuns sambata si a interzis intrarea pe teritoriul sau a 18 cetateni americani, printre care fosti oficiali de la inchisoarea Guantanamo.

Putin l-a primit luni pe un consilier al lui Obama, o vizita destinata sa aplaneze situatia.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO