Ziua Muncii, marcata in Europa prin proteste fata de austeritate si somaj. GALERIE FOTO

Ultima actualizare: 04-05-2013 01:01
Ziua Muncii - Grecia

Zeci de mii de persoane au participat, miercuri, in numeroase tari europene, la mitinguri organizate de Ziua internationala a Muncii, oamenii denuntand austeritatea si rata ridicata a somajului.

In Grecia, Ziua internationala a Muncii a fost marcata printr-o greva generala si prin proteste fata de masurile de austeritate la care au participat aproximativ 13.000 de persoane, in principal socialisti si comunisti, la Atena si Salonic. "Centrul" manifestatiilor a fost Piata Syntagma din Atena, unde Frontul de Lupta al Muncitorilor (PAME), apropiat de Partidul Comunist (KKE), a reusit sa mobilizeze 4.000 de oameni.

Mii de persoane au defilat la Paris, la apelul formatiunii populiste Frontul National (FN). La miting a fost prezenta si Marine Le Pen, liderul formatiunii, care a declarat ca Franta este "inchisa in tenebrele Europei".

"Franta se zbate in continuare intr-o politica de austeritate fara sfarsit, pentru ca toata lumea incearca sa salveze un sistem cu orice pret", a spus Marine Le Pen. "Franta si poporul francez inteleg ca nu s-a schimbat nimic in ultimul an, tara ramane in acelasi tunel", a adaugat ea.

In Bangladesh, mii de oameni au cerut sa se faca dreptate in cazul prabusirii sediului unei fabrici de confectii, un accident soldat cu peste 400 de morti. Manifestantii au denuntat conditiile mizere de lucru, iar unii aveau pancarte pe care scria "Spanzurati-i pe criminali, spanzurati-i pe patronii atelierelor!".

Manifestantii impotriva austeritatii si somajului au avut loc si in Italia, Turcia, Spania, Republica Cipru, Polonia si Portugalia.

In Spania, unde rata somajului a atins nivelul-record de 27%, principalele doua sindicate, CCOO si UGT, au organizat aproximativ 80 de mitinguri in intreaga tara. Liderul sindicatului CCOO, Igancio Fernandez Toxo, a criticat aspru Guvernul de la Madrid, denuntand "iresponsabilitatea uriasa" care a condus la cresterea ratei somajului. "6.200.000 de someri; opriti austeritatea!", "Mai multa democratie, mai putina austeritate!", scria pe pancartele manifestantilor de la Madrid.

In acest context, Papa Francisc a pledat pentru "dreptate sociala", indemnand liderii politici sa creeze locuri de munca si sa respecte drepturile angajatilor. De asemenea, Suveranul Pontif a denuntat "sclavia" din tarile sarace, dupa prabusirea fabricii de confectii in Bangladesh, o tara cu mana de lucru foarte ieftina unde sunt active numeroase companii occidentale.

La Istanbul, zece persoane au fost ranite, iar aproximativ 20 au fost retinute in timpul violentelor izbucnite cu ocazia zilei de 1 mai. Mii de manifestanti au incercat sa patrunda in zona Pietei Taksim, dar au fost opriti de cei aproximativ 22.000 de politisti mobilizati cu ocazia mitingului. Manifestantii s-au adunat la apelul partidelor de stanga si sindicatelor. Ei au atacat cu pietre si sticle, iar fortele de ordine au ripostat cu gaze lacrimogene si bastoane de cauciuc.

In Rusia, aproximativ 1,5 milioane de oameni au fost chemati sa participe la marsuri organizate de 1 mai.

Mai multe fotografii pe pagina de Facebook ProTV NEWS


 
Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO