Virusul ucigaș din China a ajuns și în Europa. Primele cazuri, confirmate în Franța
Virusul ucigaș din China a ajuns și în Europa. Ministerul Sănătății din Franța a confirmat vineri primele trei cazuri de pe continent: două în capitala Paris și altul în Bordeaux, potrivit France 24.
Pacientul din Bordeaux are 48 de ani, s-a întors din China, a trecut prin Wuhan, locul unde au apărut primele cazuri de contaminare cu coronavirus. El este spitalizat într-un salon izolat şi a intrat în contact cu mai multe persoane de la întoarcerea în Franţa.
Pacientul este de origine chineză, locuieşte în Gironde şi s-a aflat la Wuhan pentru probleme de serviciu, potrivit News.ro.
Despre pacientul din Paris se știe doar că a călătorit în China, este clar încă dacă a trecut și prin Wuhan. Acesta este internat la spitalul Bichat, izolat.
Ulterior, ministrul Sănătății a anunțat un alt treilea bolnav, o rudă a unuia dintre cei doi.
Ministrul Agnes Buzyn a anunțat că se așteaptă ca noi cazuri să apară în zilele următoare și a dat asigurări că autoritățile fac tot ce pot pentru a opri răspândirea virusului.
26 de oameni au murit deja în China
Cel puţin 10 oraşe din centrul Chinei, cu o populaţie totală de 60 de milioane de locuitori, sunt închise, 26 de oameni au murit şi s-au înregistrat oficial 830 de îmbolnăviri.
Autorităţile s-au mobilizat pentru construirea unui nou spital în cel mult 10 zile, destinat celor contaminaţi cu acest coronavirus. Beijingul a anulat toate ceremoniile de stradă pentru Anul Nou Chinezesc.
Transportul public a fost suspendat în 13 oraşe, de asemenea, ca măsură de încetinire a răspândirii virusului care se transmite de la om la om. Au fost anulate manifestări ce urmau să aibă loc de Anul Nou, au fost închise muzee, biblioteci, teatre şi anulate premiere cinematografice.
Carantina parţială, ce implică restricţii de mobilitate, afectează aproximativ 40 de milioane de oameni.
În zilele din preajma Anului Nou, Anul Şobolanului, autorităţile se tem că numărul celor infectaţi va creşte, având în vedere că sute de milioane de oameni călătoresc în ţară şi peste hotare.
Recomandările OMS
Experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au venit între timp cu o serie de recomandări pe care le urmează deja şi autorităţile române.
Măsurile instituite deja ţin cont de cea mai probabilă cale de transmitere: alimentele proaspete, dar conservate impropriu în gheaţă sau în apă rece, care devin medii de contaminare.
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au trimis către aeroportul Henri Coandă o cerere de informare a călătorilor privind noul coronavirus. Aceste afişe au fost lipite peste tot, cu text în limba engleză, romană şi chiar o versiune în chineză. “Călătorii trebuie să evite pieţele umede, unde sunt manipulate animale vii sau moarte. Pasagerii ar trebui să se vaccineze antigripal cu cel puţin 2 săptămâni înainte de plecare. Aceste măsuri sunt conforme cu recomandările OMS pentru toate ţările.
Două ambulanțe ale aeroportului din Otopeni sunt pregătite să preia orice pasager care ar acuza febră mare sau alte simptome de infecţie necunoscută. Bolnavii suspecţi de îmbolnăvire cu coronavirus ar fi duşi la spitalul Matei Balş.
În România sunt peste 200.000 de asiatici. În faţa camerei, chinezii par încrezători că autorităţile vor ţine situaţia sub control.
Mai multe persoane care s-au întors în Scoţia din Wuhan cu insuficiență respiratorie sunt internate în spitale din Edinburgh și Glasgow. Orice suspiciune este tratată cu maximă severitate. O confirmă un britanic care s-a prezentat la un spital londonez cu simptome de gripă:
Craig Dillon, turist: “Am mers la Camera de Gardă şi le-am spus asta. Iar ei m-au întrebat: ‘Aţi fost în China?’ şi le-am răspuns: ’Da, de fapt, am fost.” Iar ei m-au târât pur şi simplu în parcarea spitalului. Mi-au spus: ’Trebuie să te scoatem din spital imediat, şi mi-au pus o mască pe faţă.”
În Statele Unite, pacientul din Seattle este ţinut în continuare izolat, precauţiile fiind atât de serioase încât tratamentul îi este administrat de un robot medical. 43 de persoane cu care apucase să vină în contact înainte de spitalizare sunt monitorizate. Pe de altă parte, medicii suspectează un al doilea caz în Texas, la un student întors recent din China.
În ultimele ore, China a înăsprit şi mai mult măsurile de prevenţie. Beijingul a suspendat transportul public în 10 orașe şi a închis numeroase destinaţii turistice, inclusiv Oraşul Interzis din centrul metropolei.
David Culver, CNN Internaţional Correspondent: „Întrebarea este dacă aceste măsuri sunt suficiente? Unii experţi cred că vin prea târziu. Iar pentru localnici, totul a luat o turnură personală. Oamenii au basculat dintr-o dispoziţie festivă într-una de panică.”
În Wuhan, se construiește de la zero un spital cu 1.000 de paturi exclusiv pentru cei infectați.
Utilaje grele - printre care 35 de excavatoare și 10 buldozere - au început lucrul joi seară, obiectivul fiind că spitalul să fie gata până luni! Unitatea medicală de 2 etaje va fi ridicată din prefabricate, în grădina unui complex turistic de la marginea orașului.
După două zile de discuţii în contradictoriu, experţii OMS reuniţi la Geneva au decis că este „prea devreme” să declare stare de urgenţă cu privire la noul coronavirus din China.
Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, director OMS: „Nu declar astăzi o urgenţă globală de sănătate. Să fie limpede! Este o urgenţă pentru China, dar nu a devenit încă o urgenţă globală de sănătate. Poate că vă deveni una.”
În trecut au fost emise astfel de avertizări cu privire la poliomelită ori virusul Zika din America de Sud.
Directorul OMS a sugerat ca măsurile luate de chinezi au fost un factor în decizia de aseară.
Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Director-General, World Health Organization: „Deocamdată, OMS nu recomandă restricţii de călătorie ori comerţ. Recomandăm, în schimb, verificări în aeroporturi.”
Noul virus chinezesc este transmis de la om la om prin picături de salivă expectorate de cel care strănută sau tuşeşte. Se poate transmite şi prin contact cu suprafeţe contaminate, precum mânerele uşilor ori balustradele.