Ce mesaje au apărut în aeroportul Otopeni după declanșarea epidemiei de coronavirus
Ca parte a măsurilor de prevenire a infecțiilor cu coronavirus, autoritățile de la noi au amplasat în aeroportul Otopeni mai multe afișe.
"Respectați strict igiena, stați departe de persoane bolnave și, dacă mergeți în China, nu vizitați piețe sau locuri cu alimente nesigure", este mesajul afișat pe Otopeni. În România sunt aproape un sfert de milion de chinezi și alți asiatici îngrijorați pentru soarta familiilor și a prietenilor rămași acasă.
Măsurile instituite deja ţin cont de una dintre căile de transmitere a virusului: alimentele proaspete, dar conservate impropriu în gheaţă sau în apă rece, care devin medii de contaminare.
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au trimis către aeroportul Henri Coandă o cerere de informare a călătorilor privind noul coronavirus. Aceste afişe au fost lipite peste tot, cu text în limba engleză, romană şi chiar o versiune în chineză. "Călătorii trebuie să evite pieţele umede, unde sunt manipulate animale vii sau moarte. Pasagerii ar trebui să se vaccineze antigripal cu cel puţin 2 săptămâni înainte de plecare. Aceste măsuri sunt conforme cu recomandările OMS pentru toate ţările.
Bărbat: Nu m-am vaccinat!
Reporter: Acum aveţi de gând?
Bărbat: Da. Şi când voi coborî din avion îmi voi pune o mască.
Două ambulanțe ale aeroportului din Otopeni sunt pregătite să preia orice pasager care ar acuza febră înaltă sau alte simptome de infecţie necunoscută. Bolnavii suspecţi de îmbolnăvire cu coronavirus ar fi duşi la spitalul Matei Balş.
În România sunt peste 200.000 de asiatici. În faţa camerei, chinezii, dintre care puţini ajung în ţara natală o dată la 2-3 ani, par încrezători că autorităţile vor ţine situaţia sub control.
Bărbat: "Familia mea este în China, dar nu sunt îngrijorat. Cred că guvernul chinez poate face tot ce trebuie. Prevenţia e foarte bună."
Bărbat: "Toţi sunt îngrijoraţi. Cineva trebuie să rezolve problema asta. Trebuie să avem grijă de noi înşine."
Preşedintele XI Jinping a trimis în România, cu 8 luni în urmă, un nou ambasador, una dintre cele 5 femei care au primit un asemenea post de emisar în istoria statului. Ţara noastră e văzută de oamenii de afaceri chinezi drept una dintre cele 29 de verigi din "Noul Drum al Mătăsii", un proiect gigantic, menit să conecteze China cu Europa, în materie de comerţ şi geostrategie. Rămâne de văzut dacă această ameninţare globală va afecta planurile chinezilor, care vorbeau despre investiţii economice de 250 de miliarde de yuani, adică 113 miliarde de euro.