Violențe în Hong Kong, după o manifestaţie în sprijinul uigurilor din China

Dată publicare: 22-12-2019 12:48
Dată actualizare: 22-12-2019 13:00


Proteste Hong Kong - 6

Poliţia din Hong Kong a folosit gaze lacrimogene duminică pentru a dispersa mulţimea adunată în centrul cartierului financiar al oraşului, după ce un marş paşnic în sprijinul etnicilor uiguri din China a degenerat într-un haos, relatează Reuters.

Zeci de poliţişti au pătruns într-o piaţă din apropierea portului pentru a-i dispersa pe protestatarii care au aruncat în ei cu sticle şi pietre.

Puţin mai devreme, peste 1.000 de persoane au manifestat paşnic, agitând steaguri uigure şi pancarte în cea mai recentă demonstraţie din ultimele şase luni de tulburări.

Mai multe imagini, în galeria foto de mai jos

O mulţime în care se aflau atât tineri, cât şi vârstnici, îmbrăcaţi în negru şi purtând măşti pentru a-şi ascunde identitatea, purta pancarte pe care scria „Eliberaţi-i pe uiguri, eliberaţi Hong Kong-ul” şi „Autonomia falsă din China rezultă în genocid”.

Experţi ai ONU şi activişti afirmă că cel puţin un milion de uiguri şi membri ai altor grupuri ale minorităţii musulmane sunt ţinuţi în detenţie în provincia Xinjiang din 2007 într-o campanie de represiune condamnată de SUA şi de alte ţări, dar negată de Beijing.

Protestele din Hong Kong au intrat în cea de-a şaptea lună, mulţi locuitori fiind nemulţumiţi de ceea ce consideră a fi un amestec al Beijingului în libertăţile promise fostei colonii britanice în momentul retrocedării sale către China în 1997.

Aceasta dezminte ingerinţa şi declară că îşi menţine angajamentul faţă de formula „o ţară, două sisteme” convenită atunci, şi acuză forţe de străine că alimentează protestele, care au împins economia Hong Kong-ului în recesiune.

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO