Mai mulți bărbați din India care au violat o femeie gravidă se vor întoarce la închisoare după ce au fost eliberați anticipat
Instanţa supremă din India a anulat luni decizia guvernului unui stat indian de a elibera 11 bărbaţi condamnaţi pentru violarea în grup a unei femei musulmane însărcinate, în timpul revoltelor hinduso-musulmane din 2002, scrie News.ro.
Bărbaţii făceau parte dintr-o bandă de hinduşi condamnaţi la închisoare pe viaţă pentru violarea în grup al lui Bilkis Bano, care avea 21 de ani şi era însărcinată la acea vreme. Aceeaşi gloată a ucis 14 membri ai familiei sale, inclusiv pe fiica ei de 3 ani.
Bărbaţii au fost eliberaţi în august 2022, după ce au executat 14 ani din pedeapsă, în urma unei decizii luate de un grup consultativ înfiinţat de guvernul statului Gujarat, condus de Partidul Bharatiya Janata (BJP) al premierului Narendra Modi.
Însă luni, Curtea Supremă din India a anulat această decizie şi a ordonat ca bărbaţii să se prezinte înapoi la autorităţile penitenciare în termen de două săptămâni.
Guvernul din Gujarat era "lipsit de competenţă" pentru a emite ordinele de remitere a pedepsei, deoarece procesul şi condamnarea au avut loc în statul Maharashtra, a argumentat instanţa. În plus, Curtea Supremă a acuzat guvernul din Gujarat că a abuzat de puterile sale discreţionar prin eliberarea celor 11 condamnaţi fără să aibă autorizaţie.
Bilkis Bano se ascunde de când violatorii ei au fost puşi în liberate.
Decizia Curţii Supreme a fost sărbătorită de susţinătorii ei, care au denunţat eliberarea bărbaţilor ca fiind un atac nu doar la adresa musulmanilor, ci şi la adresa drepturilor femeilor într-o ţară în care datele guvernamentale arată că o femeie este violată la fiecare 17 minute.
„Statul de drept a fost restabilit prin această hotărâre. Multe felicitări lui Bilkis şi tuturor celor care au fost alături de ea şi au luptat pentru ea", a declarat Shobha Gupta, avocata lui Bano, luni, după pronunţarea hotărârii.
Crimele comise împotriva lui Bano au avut loc în februarie 2002, când în Gujarat au izbucnit violenţe generate de conflicte vechi de secole între majoritatea hindusă şi comunitatea musulmană minoritară.
A fost una dintre cele mai grave revolte religioase din India, care a dus la moartea a peste 1.000 de persoane, majoritatea musulmani.
O anchetă a constatat că acutalul premier Narendra Modi - pe atunci ministru-şef în statul Gujarat - nu are nicio responsabilitate pentru aceste revolte.
Bano a povestit instanţei că bărbaţii au alergat spre familia ei cu săbii, bastoane şi seceri. Potrivit documentelor tribunalului, unul dintre ei a apucat-o pe fiica ei cea mică şi a trântit-o la pământ.
Trei bărbaţi au violat-o pe Bano, în timp ce ceilalţi i-au atacat surorile, mătuşile şi pe fiicele acestora.
Bilkis Bano a căzut inconştientă şi s-a trezit câteva ore mai târziu, înconjurată de cadavre. În 2008, în urma unui proces intens mediatizat, atacatorii ei au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă pentru viol şi crimă. Însă, în august 2022, guvernul statului le-a acordat o reducere de pedeapsă în temeiul unei dispoziţii din Codul de procedură penală din India care permite eliberarea deţinuţilor după ce au executat 14 ani de închisoare.
Decizia a stârnit indignare în întreaga Indie, cu proteste organizate în sprijinul lui Bano de la Kolkata la Mumbai. Criticii au susţinut că decizia de eliberare a bărbaţilor a fost una politică, marcată de misoginism şi discriminare religioasă.