Viktor Orban s-a întâlnit cu Putin în China: ”Este crucial pentru Europa!”. Ce i-a spus președintele rus FOTO & VIDEO

viktor orban vladimir putin
Profimedia

Viktor Orban s-a întâlnit marți la Beijing cu Vladimir Putin, căruia i-a spus că statul maghiar nu a căutat niciodată o confruntare cu Rusia, în timp ce liderul de la Kremlin s-a arătat bucuros de colaborarea cu țara UE Ungaria.  

Premierul maghiar Viktor Orban s-a întâlnit marți la Beijing cu Vladimir Putin, o întrevedere care nu era inițial programată în cadrul forumului internațional privind inițiativa chineză ”Belt and Road”, transmit mass media maghiară și rusă, care adoptă însă nuanțe diferite de abordare a evenimentului.

Vladimir Putin subliniază importanța discuțiilor cu Viktor Orban”, titrează publicația Hungary Today, în timp ce agenția rusă de stat TASS preferă să prezinte întâlnirea sub titlul ”Ungaria nu a căutat niciodată o confruntare cu Rusia, îl asigură Orban pe Putin”.

Citește și
viktor orban
Viktor Orban către premierul Georgian: "Nu este uşor să fii creştin în Europa"
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Pe de altă parte, Viktor Orban însuși prezintă întâlnirea cu Putin în termenii care îi sunt caracteristici, printr-o postare pe pagina sa de Facebook: ”Întâlnire cu președintele Putin (...). Pentru Noi, maghiarii, cel mai important este să punem capăt afluxului de refugiați, sancțiunilor și războiului din vecinătatea noastră”.

”Ungaria nu și-a dorit niciodată o confruntare cu Rusia, dimpotrivă”

Premierul Viktor Orbán a purtat marți discuții bilaterale cu președintele rus Vladimir Putin la Beijing, a anunțat Bertalan Havasi, șeful biroului de presă al premierului. Cei doi lideri au discutat despre cooperarea ungaro-ruse în domeniile aprovizionării cu gaze și petrol și energie nucleară.

Premierul a mulțumit companiilor ruse Rosatom și Gazprom pentru parteneriatul lor și pentru îndeplinirea obligațiilor contractuale”, scrie Hungary Today.

În timpul întâlnirii, Orbán a subliniat importanța păcii. Pentru întregul continent, inclusiv pentru Ungaria, este esențial ca afluxurile de refugiați, sancțiunile și luptele să înceteze”, a subliniat premierul maghiar.

„Au mai fost întâlniri dificile înainte, dar niciodată una atât de dificilă ca aceasta. Nu am fost niciodată într-o situație atât de dificilă. Ungaria nu și-a dorit niciodată o confruntare cu Rusia, dimpotrivă. Scopul Ungariei a fost întotdeauna de a construi și extinde relații reciproc avantajoase și am reușit să facem acest lucru”, a continuat Orbán, potrivit unei traduceri prezentate de agenția rusă RIA Novosti.

La rândul său, Vladimir Putin a lăudat Ungaria: ”Deși în circumstanțele geopolitice actuale, posibilitățile de menținere și extindere a relațiilor sunt foarte limitate, este îmbucurător că ne putem menține și extinde parteneriatul cu unele țări europene. Una dintre aceste țări este Ungaria”.

În replică, Orbán a declarat că ”Ungaria face tot posibilul pentru a salva relațiile bilaterale și este interesată să continue cooperarea economică cât mai mult posibil”.

Pe de altă parte, ”președintele Rusiei a subliniat că schimburile comerciale dintre cele două țări a scăzut cu 35 la sută în primele șapte luni ale acestui an și a sugerat să ne gândim la cum să inversăm această tendință”.

 

Agenția de presă rusă de stat TASS a alocat mult mai puțin spațiu întâlnirii dintre Putin și Orban, ieșind pe atitudinea defensivă a Ungariei față de Kremlin.

Ungaria nu a căutat niciodată o confruntare cu Rusia, deoarece Budapesta a plănuit întotdeauna să extindă legăturile, a declarat premierul ungar Viktor Orban președintelui rus Vladimir Putin.

"Ungaria nu a căutat niciodată să se confrunte cu Rusia. Mai degrabă, este adevărat opusul: Ungaria a urmărit întotdeauna obiectivul de a construi și extinde cea mai bună comunicare", a spus Orban”, potrivit TASS.

Viktor Orban a ținut să evidențieze și de câte ori s-a întâlnit cu Vladimir Putin.

Adresându-se lui Putin, premierul ungar a spus că aceasta este a 13-a lor întâlnire din 2009, conform calculelor sale. Cu toate acestea, „nu am fost niciodată într-o situație mai dificilă”, a spus Orban, descriind această întâlnire ca fiind „cea mai dură care a avut loc vreodată”. Potrivit acestuia, Budapesta a menținut o comunicare cât mai bună cu Moscova”, mai transmite TASS.

Viktor Orban a prezentat detalii de la întâlnirea sa cu Putin și pe pagina proprie de Facebook.

Întâlnire cu președintele Putin. Astăzi, toată lumea din Europa este preocupată de o întrebare: va exista o încetare a focului în Ucraina? Pentru noi, ungurii, cel mai important este ca afluxul de refugiați, sancțiunile și luptele din vecinătatea noastră să se încheie!”, scrie în postarea premierului maghiar.

La scurt timp, Orban revine cu o nouă postare: ”O zi plină în Beijing. Întâlnire cu președintele Chinei și Rusiei. Este crucial pentru Europa și Ungaria să punem capăt afluxului de refugiați, sancțiunilor și războaielor!”. 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Prima apariție publică a lui Adrian Mititelu Jr după ce a ieșit din comă
FOTO Prima apariție publică a lui Adrian Mititelu Jr după ce a ieșit din comă
Citește și...
Noii „prieteni” ai Chinei se învecinează cu România. Mesajul de mulțumire al lui Xi Jinping
Noii „prieteni” ai Chinei se învecinează cu România. Mesajul de mulțumire al lui Xi Jinping

Liderul chinez Xi Jinping i-a spus premierului ungar Viktor Orban că este un "prieten" al Chinei, iar ţările lor ar trebui să-şi ridice nivelul relaţiilor, reflectând legăturile tot mai strânse, chiar dacă statele europene vor să se îndepărteze de China.

Viktor Orban către premierul Georgian:
Viktor Orban către premierul Georgian: "Nu este uşor să fii creştin în Europa"

Premierul ungar Viktor Orbán a vorbit despre obstacolele cu care se confruntă creştinii din Europa în timpul discuţiilor pe care le-a avut cu omologul său georgian Irakli Garibaşvili, joi, la Tbilisi, relatează POLITICO.

La presiunile Guvernului Viktor Orban, băncile din Ungaria plafonează dobânzile la creditele ipotecare
La presiunile Guvernului Viktor Orban, băncile din Ungaria plafonează dobânzile la creditele ipotecare

Băncile din Ungaria au început să introducă plafoane la dobânzile la creditele ipotecare, ca răspuns la presiunile Guvernului Orban.

Viktor Orban sugerează că va pune beţe în roate Ucrainei, privind aderarea la UE. Reacţia MAE de la Kiev
Viktor Orban sugerează că va pune beţe în roate Ucrainei, privind aderarea la UE. Reacţia MAE de la Kiev

Premierul Ungariei Viktor Orban a declarat vineri că aşteaptă răspunsuri la „întrebări foarte dificile” înainte ca Uniunea Europeană să poată începe negocieri de aderare cu Ucraina, o decizie pe care Kievul ar vrea să o aibă până la sfârşitul anului.

Viktor Orban consideră că Legea europeană privind libertatea presei o „pune sub control”. Creează o „lume orwelliană
Viktor Orban consideră că Legea europeană privind libertatea presei o „pune sub control”. Creează o „lume orwelliană"

Viktor Orban respinge Legea europeană privind libertatea presei, pe care o consideră „orwelliană” în care Bruxellesul urmăreşte de fapt să „pună sub control" presa.

Recomandări
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!

Alianța NATO a încheiat un exerciţiu militar, "Brave Griffin", la frontiera dintre Polonia şi Lituania privind securizarea faimosului Coridor Suwalki.

Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE
Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE

În multe state, medicii lucrează și la stat și la privat, iar interzicerea acestei practici ar goli spitalele publice. Doar că în alte țări, situația este bine reglementată și pacienții nu sunt forțați să meargă la privat.

Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie
Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie

Ca să prindă viteză în cursa pentru primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să își depună candidatura.