Videoconferință a liderilor UE pe tema pașaportului de vaccinare. Ce avantaje vor avea cei imunizați

Dată publicare: 25-02-2021 16:45
Dată actualizare: 25-02-2021 17:42


Turiștii care vor deține un pașaport de vaccinare ar putea călători mai ușor și fară teama carantinarii în spațiul Uniunii Europene.

Acesta este unul dintre subiectele de discuții între liderii țărilor membre UE, într-o videoconferință care se desfășoară la Bruxelles.

Inițiativa este susținută puternic de statele ale căror economii se bazează pe industria turismului, dar și de sute de companii aeriene care caută o revitalizare a zborurilor.

Vorbim de o întreagă strategie care se dezbate în Parlamentul European privind un turism sustenabil. Pentru că vorbim de un domeniu afectat puternic de pandemie.

Discuțiile dintre șefii de stat se axează pe posibilitatea implementării unui certificat european de vaccinare care poate înlocui testele PCR atunci când vrem să călătorim în spațiul European.

Ce trebuie lămurit este în ce moment al vaccinării se emite documentul, la prima doză sau după rapel și dacă poate fi folosit pentru a evita carantina odată ce vor fi suficiente date care să demonstreze că persoanele vaccinate nu mai transmit virusul.

Un pas important în acest sens a fost făcut deja luna aceasta între guvernele Greciei şi Israelului, care au semnat și un acord pentru a relaxa restricţiile de călătorie pentru cei care au dovada că s-au vaccinat împotriva COVID-19.

Mai mult, Asociația de transport aerian în care sunt membre peste 200 de companii aeriene urmează să pună gratuit la dispoziția călătorilor o aplicație care integrează toate demersurile pentru a călători în spațiul UE, aplicație care de asemenea vorbește despre un certificat de vaccinare.

Întâlnirea șefilor de stat se desfășoară în sistem de videoconferință la Bruxelles, iar joi am putea avea primele reacții în acest sens.

Știm că Franța sau Belgia nu erau foarte încântate de un pașaport de vaccinare, din două motive, unul că ar discrimina pe cei care nu vor să se vaccineze sau nu au reușit încă și doi, că deocamdată numărul persoanelor vaccinate la nivel european ar fi prea mic.


VIDEO PROTVPLUS.RO