VIDEO. Nuntile regale din ultimii 80 de ani, din Europa
Casatoria Printului William cu Kate Middleton face parte dintr-un lung sir de nunti regale in care printi si printese au ales sa-si uneasca destinele cu oameni simpli. Astfel de casatorii au devenit frecvente incepand cu secolul al XX-lea.
Printul William, tanarul care poarta destinul unei monarhii pe umeri
Will si Kate se casatoresc azi. Au fost numiti duce si ducesa de Cambridge
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Dintr-o familie cu origini modeste, Waity Katie a ajuns Printesa Inimilor 2
Istoria zbuciumata a Europei sfarsitului de secol XX si a inceputului de secol XXI a fost marcata si de mari nunti regale, in traditia carora se inscrie, desigur, si cea dintre Printul William si Kate Middleton.
Iata mai jos, o trecere in revista, realizata de agentia de presa AFP, citata de Mediafax, a catorva dintre cele mai importante nunti regale din Europa din ultimii 80 de ani, unele dintre ele insemnand unirea dintre cei cu sange nobil si muritori de rand. Unii monarhi au preferat mai degraba sa abdice decat sa renunte la casatoria cu oameni simpli.
Ducele Edward si Wallis Simpson – 3 iunie 1937
Edward, duce de Windsor, este unul dintre exemplele de monarhi care au renuntat la tron pentru iubire. Edward domnea pe tronul Marii Britanii, sub numele de Edward al VIII-lea, dar a fost nevoit sa abdice dupa ce s-a casatorit cu americanca Wallis Simpson, aflata la al treilea mariaj.
Printesa Elizabeth Windsor si Printul Philip Mountbatten – 20 noiembrie 1947
Casatoria dintre Elizabeth Windsor, fiica regelului Marii Britanii George al VI-lea, cu Philip Montbatten, mostenitor al titlului de print al Greciei si Danemarcei este poate cea mai importanta nunta regala care a marcat ultimul secol de istorie in Europa. Elizabeth a II-a a urcat pe tronul Marii Britanii si a fost incoronata la 2 iunie 1953. Printul Philip a devenit duce de Edinburgh.
Printul Rainier al III-lea si Grace Kelly – 18 aprilie 1956
Povestea de dragoste dintre printul Rainier al III-lea, ajuns pe tronul principatului de Monaco la 9 mai 1949, si actrita americana de o frumusete ramasa legendara, Grace Kelly, este una care a fascinate generatii la rand, mai ales prin dramatismul ei. Cei doi s-au casatorit in 1956, insa Printesa Grace de Monaco a murit la 14 septembrie 1982, intr-un tragic accident de masina.
Printul Albert al Belgiei si Donna Paola Ruffo di Calabria – 2 iulie 1959
O alta nunta regala de remarcat a fost cea a lui Albert al Belgiei, care la 25 ani se casatorea la Bruxelles cu Donna Paola Ruffo di Calabria, o printesa italiana in varsta de 21 de ani, pe care o cunoscuse la ceremonia de inscaunare a Papei Ioan al XXIII-lea. Albert a devenit rege la 9 august 1993.
Printul Juan Carlos si Printesa Sophia a Greciei – 14 mai 1962
Printul Juan Carlos, care a devenit regele Juan Carlos I al Spaniei la 22 noiembrie 1975, s-a casatorit la Atena cu printesa Sophia a Greciei, fiica lui Paul I al Greciei si sora fostului rege Constantin al II-lea al Greciei.
Printesa Beatrix a Olandei si Claus von Amsberg – 10 martie 1966
Printesa Beatrix a Olandei, fiica reginei Iuliana, s-a casatorit la 28 de ani, la Amsterdam, cu artistocratul german Claus von Amsberg (1926-2002). Ea domneste pe tronul Olandei de pe 30 aprilie 1980, data la care mama ei a abdicat.
Printesa Margrethe si Henri de Montpezat – 10 iunie 1967
Printesa Margrethe, fiica cea mai mare a regelui Danemarcei Frederic al II-lea si a printesei Ingrid a Suediei, s-a casatorit cu contele francez Henri de Montpezat. Cinci ani mai tarziu, ea a devenit regina Danemarcei, dupa o modificare a Constitutiei daneze. Pe tron ar fi trebuit sa urce unchiul ei, printul Knud.
Carl al XVI-lea Gustaf al Suediei si Silvia Sommerlath – 19 iunie 1976
Carl al XVI-lea Gustaf al Suediei, descendent al maresalului francez Jean-Baptiste Bernadotte, fondatorul unei dinastii regale incepand din 1818, s-a casatorit cu o tanara angajata a ambasadei Argentinei la Munchen, Silvia Sommerlath, pe care a cunoscut-o in timpul Jocurilor Olimpice de la Munchen din 1972.
Printul Charles si Diana Spencer – 29 iulie 1981
In fata a 2.500 de invitati si a 800 de milioane de telespectatori, Printul Charles al Marii Britanii, mostenitor al coroanei regale, s-a casatorit la catedrala Saint-Paul din Londra, cu Diana Spencer. In 1996, ei au divortat, iar un an mai tarziu, la 31 august 1997, Lady Di a murit, la Paris, intr-un accident de masina. Charles s-a casatorit cu Camila Parker Bowles la 9 aprilie 2005.
Nunta lui Charles si a Dianei Spencer
Nunta lui Charles si a Camillei Parker Bowels
Printesa Cristina a Spaniei si Inaki Urdangarin – 4 octombrie 1997
Din categoria nuntilor regale care au adus in prim plan miri si mirese din popor face parte si casatoria dintre Printesa Cristina, infanta a Spaniei, fiica cea mica a lui Juan Carlos de Bourbon si a Sophiei de Grecia. Printesa Cristina s-a casatorit cu Inaki Urdangarin, jucator de handbal profesionist, de origine basca.
Printul Edward al Marii Britanii si Sophie Rhys-Jones – 19 iunie 1999
Daca Charles a ales-o pe Diana sa-i fie sotie, desi ea nu provenea dintr-o familie cu sange nobil, nici Printul Edward, cel mai mic fiu al reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, nu a ales o printesa. El s-a casatorit cu Sophie Rhys-Jones, publicitar, fiica unui comerciant de pneuri. Fratele sau mai mare, Andrew s-a casatorit in 1986, cu Sarah Ferguson de care s-a despartit in 1992.
Printul Willem-Alexander al Olandei si Maxima Zorreguieta – 2 februarie 2002
Printul mostenitor al Olandei Willem-Alexander s-a casatorit cu Maxima Zorreguieta, fiica unui politician argentinian. In acelasi an, la 24 mai 2002, Printesa Märtha Louise a Norvegiei s-a casatorit cu controversatul scriitor Ari Behn.
Printul Laurent al Belgiei si Claire Coombs – 12 aprilie 2003
Printul Laurent, fiul cel mic al regelui Albert al II-lea al Belgiei, s-a casatorit cu Claire Coombs, matematician. In acelasi an, la 25 septembrie 2003, Emmanuel Philibert de Savoie, fiul printului Victor Emmanuel, s-a casatorit cu actrita franceza Clotilde Courau.
Printul Johan Friso al Tarilor de Jos si Mabel Wisse Smit – 24 aprilie 2004
Printul Johan Friso al Tarilor de Jos, al doilea fiu al reginei Beatrix, a preferat sa renunte la drepturile sale la tron pentru a se putea casatori cu olandeza Mabel Wisse Smit. In acelasi an, la 14 mai, Printul mostenitor Frederik al Danemarcei s-a casatorit cu australianca Mary Elizabeth Donaldson, fiica cea mai mica a unei familii modeste originare din Tazmania.
Printul Felipe de Bourbon si Letitia Ortiz – 22 mai 2004
Una dintre cele mai frumoase nunti regle din ultimii ani, a fost cea dintre Printul mostenitor al Spaniei, Felipe Bourbon, care s-a casatorit cu o fosta jurnalista si prezentatoare de televiziune, Letitia Ortiz. Astfel, Letitia Ortiz a devenit prima “printesa de Asturia divortata”.
Printesa Victoria a Suediei si Daniel Westling – 19 iunie 2010
Printesa mosternitoare a Suediei, Victoria, s-a casatorit cu Daniel Westling, antrenorul de sport personal.
Sursa: Mediafax, Pro TV
Etichete: Kate Middleton printesa de Wales, William prinț de Wales, nunta regala,
Dată publicare:
27-04-2011 21:37