VIDEO. Incursiune intr-un oras fantoma. Ce a mai ramas din maretia Americii industriale

15-07-2012 13:50

biserica in ruine, Gary, SUA

Si tarile bogate au orasele lor fantoma, care sunt o trista marturie a istoriei si a modului in care timpul si schimbarile pe plan international pot distruge o comunitate.

Orasul Gary din Indiana a fost cosntruit in 1906, ca sa gazduiasca muncitorii de la otelaria US Steel Corporation.

In 50 de ani s-a dezvoltat mult, ajungand sa aiba o populatie de 200.000 de locuitori.

Acum este insa un oras fantoma, pentru ca otelaria nu mai exista, populatia orasului a scazut la jumatate, 90% dintre locuitori si-au pierdut locul de munca si 22% dintre ei se afla sub pragul de saracie.

Cladirile impunatoare au fost abandonate si acum zac in paragina.

Poate una din cele mai impresionante ruine este biserica metodista, construita in 1920, cu nu mai putin de 1 milion de dolari. In fiecare duminica, aproape o mie de oameni intrau aici, ca sa asiste la slujba.

Cinematograful, teatrul si gara sunt alti martori muti ai trecerii timpului.

Stadionul Gilroy, care poate gazdui 10.000 de oameni, este si el in paragina inca din 1976, insa in cei 20 de ani de activitate a gazduit un concert Jackson Five.

Autoritatile locale incearca sa revitalizeze acest oras fantoma, dar pana acum niciun proiect nu a fost materializat.

Cynthia McKinney, membra a Congresului american, atrage atentia ca statul are alte prioritati si asemenea situatii apar si in alte regiuni ale tarii: “Washington a decis sa finanteze razboi dupa razboi, in timp ce propria noastra tara se destrama si decade”.

 

Sursa: Daily Mail


VIDEO PROTVPLUS.RO