VIDEO. Incendiu la catedrala din Nantes. Autoritățile îl tratează ca pe un act criminal

Ultima actualizare: 18-07-2020 19:37

Un incendiu puternic a avut loc sâmbătă dimineaţă în interiorul catedralei din oraşul francez Nantes, au precizat pompierii din departamentul Loire-Atlantique, informează Le Figaro, citată de News.ro.

”Pentru moment, focul este sub control. Pagubele nu pot fi comparate cu cele de anul trecut de la Notre Dame”, au spus autorităţile, potrivit Euronews, care a precizat că peste 100 de pompieri au fost trimişi la faţa locului.

Ouest France a relatat că un număr mare de poliţişti a fost trimis în zonă şi că a fost închis cartierul.

Focul ar fi pornit la orga veche de 400 de ani, care a fost distrusă în timpul incendiului, alături de mai multe vitralii. Orga se afla în catedrală din 1621 și trecuse cu bine peste Revoluția franceză și bombardamentele din Al Doilea Război Mondial. 

 

Procurorul Pierre Sennes a declarat că au fost identificate trei focare distincte și că incidentul este tratat ca un act criminal, cauza exactă urmând să fie stabilită în urma unei anchete.  

Președintele Macron a lăudat curajul pompierilor ”care și-au asumat toate riscurile pentru a salva această bijuterie gotică”.

 

Construcția catedralei din Nantes a început în 1434, iar lucrările au fost finalizate după mai bine de patru secole. Cel mai recent incendiu a avut loc în 1972, când acoperișul a fost serios afectat și a fost reconstruit timp de 13 ani.

Anul trecut, în aprilie, celebra catedrală Notre Dame din Paris a ars parţial. Incendiul a distrus acoperişul şi spira emblematică proiectată de Eugène Viollet-le-Duc.

Luna aceasta, preşedintele francez Emmanuel Macron a pus capăt speculaţiilor potrivit cărora Notre Dame va fi reconstruită într-o manieră modernă. Macron a asigurat că Notre Dame va fi refăcută pe cât posibil conform structurii avute înainte de incendiul din 2019.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO