Victorie surprinzatoare la alegerile din Nigeria. Cine este Muhammadu Buhari, noul presedinte care se va lupta cu Boko Haram
Liderul opozitiei nigeriene, Muhammadu Buhari, a castigat alegerile prezidentiale care au avut loc sambata si duminica in Nigeria, a anuntat marti Comisia Electorala.
Candidatul Congresului Progresist, Muhammadu Buhari (72 de ani), a obtinut 53,42 la suta din voturi, in timp ce presedintele in exercitiu, Goodluck Jonathan (57 de ani), a cumulat 45,67 la suta.
Astfel, Muhammadu Buhari, un fost guvernator, ministru al Petrolului si Resurselor Naturale si sef al Consiliului Militar Suprem, a devenit al saselea presedinte al Republicii Federale Nigeria. Presedintele in exercitiu si-a recunoscut infrangerea si l-a felicitat, in cadrul unei discutii telefonice, pe Buhari pentru victoria obtinuta.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Dupa anuntarea rezultatelor, mii de persoane au iesit pe strazi la Kano, in nordul tarii, pentru a celebra victoria lui Buhari.
Muhammadu Buhari s-a axat in campania electorala pe combaterea coruptiei endemice din tara si lupta impotriva Boko Haram, o grupare terorista activa in Nigeria, Camerun, Niger si Ciad care a jurat credinta organizatiei extremiste sunnite Statul Islamic.
The Guardian scrie ca este o victorie surprinzatoare, care vine in urma unei campanii electorale unica, scumpa si uneori vicioasa, iar aceste rezultate sunt vazute de unii analisti ca o piatra de schimbare importanta in democratia de pe acest continent.
Cu toate acestea, exista inca temeri ca nu toti membrii Partidului Democrat al Poporului vor accepta asa usor infrangerea, in conditiile in care un fost ministru a contestat marti rezultatele, tipand furios la un microfon ca au existat nereguli grave in procesul de vot al opozitiei, care ar fi adus la urne si minori. Iar aici trebuie mentionat faptul ca violentele post-electorale din 2011 din Nigeria s-au soldat cu 800 de morti.
Buhari, care are 72 de ani si este musulman, a gustat prima data din putere in urma cu o generatie, pe vremea cand era un "dictator militar", scrie The Guardian. Apoi, dupa 20 de luni, a fost demis si incarcerat. Fostul general de armata si-a concentrat campania pe faptul ca a renascut sub culorile democratiei, avand ca scop sa curete de coruptie politicile celei mai mari economii de pe continent ... si tara cu cea mai mare populatie din Africa.
Per total, Buhari a castigat alegerile in 21 de state, in timp ce Jonathan a castigat in 15, impreuna cu capitala Abuja. pentru candidatul opozitiei, victoria a fost cu atat mai satisfacatoare, cu cat a pierdut 3 lupte electorale pana acum, inclusiv in fata lui Jonathan, in 2011.
Iar faptul ca fostul presedinte i-a telefonat lui Buhari pentru a-l felicita este un semn important dat Nigeriei. "Va fi un erou, pentru ca tensiunile se vor diminua semnificativ", a declarat un purtator de cuvant al partidului opozitiei. In felul acesta se spera ca gestul lui Jonathan va contribui decisiv la calmarea atmosferei in Nigeria.
Gruparea islamista Boko Haram a ucis peste 7.300 de civili in Nigeria si tarile vecine de la inceputul lui 2014, dintre care 1.000 numai in acest an, a anuntat luni un oficial al Natiunilor Unite, relateaza Voice of America. In plus, potrivit adjunctului secretarului general al ONU pentru afaceri umanitare, Kyung-wha kang, 300 de scoli au fost avariate sau distruse de catre Boko Haram, care inseamna "educatia occidentala este un pacat".
La randul sau, Mohamed Ibn Chambas, reprezentantul special al ONU pentru Africa de Vest, a anuntat ca desi ofensiva trupelor Nigeriei, Ciadului, Camerunului si Nigerului a slabit forta Boko Haram, cu toate acestea gruparea islamista ramane o amenintare, indeosebi dupa ce a jurat credinta organizatiei extremiste sunnite Statul Islamic (SI). "Depunerea, recent, a unui juramant de credinta de catre Boko Haram fata de (organizatia extremista sunnita) Stat Islamic in Irak si Levant (SIIL), fie pentru publicitate sau pentru a obtine sprijinul SIIL, reprezinta (...) un motiv de ingrijorare, deoarece indica in mod clar faptul ca agenda Boko Haram nu se limiteaza la Nigeria", a spus Chambas.