Coasta de vest a SUA rămâne pradă arşiţei şi incendiilor de vegetaţie
După cea mai călduroasă luna iunie înregistrată în America de Nord de când se ţine socoteală, coasta de vest a continentului rămâne prada arşiţei şi incendiilor de vegetaţie.
67 de focuri masive ard în acest moment în 12 state americane şi zeci de mii de oameni au primit ordin de evacuare.
30 de milioane de oameni sunt în zonele cuprinse de caniculă, la nici trei săptămâni după precedentul val de aer fierbinte, când sute de oameni au murit de cald în case, în Canada şi nord-vestul Americii.
Zeci de cai din statul american Washington fug încotro văd cu ochii de flăcările scăpate de sub control din cauza uscăciunii şi a vântului puternic.
Şi în nordul Californiei, incendiul de la Beckwourth, în care s-au unit doua focare declanşate de fulgere, continuă să avanseze.
Un bărbat n-a apucat să fugă din calea flăcărilor, care pur şi simplu au trecut peste el. ”M-am ghemuit, totul a durat cam un minut. După ce a trecut peste mine, nu-mi venea să cred că am scăpat”.
La Beckwourth, pompierii luptă cu un vânt care bate cu 160 de km la oră.
Orăşelul californian Doyle, de la graniţa cu Nevada, a fost devastat de focurile din ultimele zile.
Kelley Grosso, rezident Doyle: ”Am pierdut toată munca de-o viaţă. Tot ce poţi face e să te concentrezi pe ziua de mâine”.
Beverly Houdyshell: ”M-a ocolit o dată, după care valvătaia s-a întors şi mi-a ras casa până la temelie, n-a rămas nimic. Mă simt pierdută, n-am idee ce o să fac. Bani n-am, nu pot pur şi simplu să-mi cumpăr altă casă. Aveam asigurare, am sunat la companie, dar încă n-am niciun semn de la ei”.
Necazurile cu focul sunt, din păcate, mult prea familiare californienilor. Acesta, de pildă, şi-a pierdut o dată casa în incendii, iar anul trecut a fost evacuat.
Numai în prima jumătate a anului, California a pierdut deja de trei ori mai mult teren în fața flăcărilor decât în tot anul trecut, care fusese oricum cel mai dezastruos în privinţa incendiilor de vegetaţie.
Iar canicula e chinuitoare: de patru zile se înregistrează temperaturi sufocante, de pe coasta Pacificului, până în Munţii Stâncoşi. Spitalele sunt asaltate.
În Las Vegas, în bătaia soarelui, termometrul arată în jur de 70 de grade Celsius. E de-ajuns să stai puţin afară ca să suferi arsuri de gradul al doilea ori chiar mai rău.
Dacă arsura sau hypertermia sunt extinse, asta poate duce la rapid la cedarea organelor.
În plus, seceta face ravagii: 2020 a fost anul cu cele mai slabe precipitaţii în California din ultimii 125 de ani.