Venezuela: haos, violențe și 2 președinți. Taberele formate pro și contra Maduro


Ultimul update: Joi 24 Ianuarie 2019 09:53
Data publicarii: Joi 24 Ianuarie 2019 06:54
Categorie: Stiri externe

Președintele american Donald Trump a anunțat că îl recunoaște pe liderul opozițieie din Venezuela, Juan Guaidó, drept președinte interimar.

Asta, la doar câteva minute după ce șeful parlamentului de la Caracas, care are 35 de ani, s-a autoproclamat președinte. Pe lângă Statele Unite și Canada, mai multe țări sud-americane, printre care Brazilia, Columbia și Peru, l-au recunoscut, de asemenea, pe Guaidó drept lider legitim al Venezuelei. De partea cealaltă Rusia MexicChina, Cuba, Turcia îl sprijină pe Maduro. 

Miercuri, au fost proteste în masă împotriva președintelui Nicolás Maduro, acuzat că a împins țara într-un dezastru economic. Hiperinflația și lipsa alimentelor de bază, mai ales, a determinat milioane de oameni să părăsească Venezuela.

Scenele unui "război al pietrelor" pe străzile capitalei Venezuelei. Oamenii s-au săturat de regimul președintelui Nicolas Maduro, pe care îl acuză că a uzurpat puterea. Luna trecută a depus jurământul pentru al doilea mandat, însă în mijlocul unui val de acuzații de fraudare a alegerilor.

Mișcarea de opoziție s-a însufleţit și îi cere lui Maduro să se dea la o parte pentru că a aruncat țara într-o imensă criză economică - hiperinflație și lipsuri acute, de la carburant până la alimentele de bază. Milioane de venezueleni au luat calea pribegiei, refugiindu-se în țările vecine.

Zeci de mii de oameni s-au adunat la Caracas dar și în alte orașe, agitând steaguri şi scandând "Afară c cu Maduro". Miercuri a fost cea mai mare manifestație populară de la valul de revolte și violente care, în 2017, au lăsat în urmă peste 120 de morți.

Televiziunea națională a arătat, însă, doar imagini de la o așa-numită demonstrație "pentru salvarea tarii", cu susţinători ai lui Nicolas Maduro. Acesta i-a salutat, din balcon şi i-a anunţat că rupe relaţiile diplomarice cu America.

Nicolas Maduro: "Vă mulțumesc că ați venit să mă vizitați la palatul prezidențial Miraflores, care este casa poporului."

Dar președintele parlamentului, Juan Guaidó, care a organizat uriaşa manifestaţie a opoziției, a cerut armatei să nu se mai supună guvernului și să treacă de partea poporului.

Juan Guaidó: ”Jur. Îmi asum oficial puterea națională executivă ca președinte în exercițiu al Venezuelei.”

Politicianul de 35 de ani s-a angajat că va asigura doar tranziția către alegeri cu adevărat libere.

Casa Albă a descris regimul Maduro drept "lipsit de legitimitaete" și declară parlamentul țării condus de Juan Guaidó "singura putere legitimă în Venezuela". Statele Unite, Canada și Organizația Statelor Americane au anunţat că îl recunoscut pe Guaidó drept lider.

Armata ”respinge” autoproclamarea lui Juan Guaido ca preşedinte

Armata respinge autoproclamarea preşedintelui parlamentului, Juan Guaido, ca preşedinte interimar al Venezuelei, a anunţat miercuri ministrul apărării, Vladimir Padrino.

"Disperarea şi intoleranţa subminează pacea naţiunii. Noi, soldaţi ai patriei, nu acceptăm un preşedinte impus în umbra unor interese obscure, nici autoproclamat în marja legii. Armata apără Constituţia noastră şi este garantul suveranităţii naţionale", a scris ministrul pe Twitter.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO