Valul de căldură saharian a „topit” capitalele europene. „E cald ca în iad”
Arșița adusă de valul de căldură saharian a pus în alertă autoritățile din Spania, Italia și Grecia. În jumătate dintre regiunile spaniole, termometrele vor indica în acest weekend peste 40 de grade Celsius, pe alocuri chiar 44.
Și 17 orașe italiene sunt, începând de azi, sub cod roșu de caniculă. Iar în Grecia, autoritățile au anunțat risc ridicat de incendii în sudul, centrul și vestul țării, dar și pe coasta de nord a Mării Egee.
Doar două regiuni de coastă, din nord, au scăpat de vipia care sufocă Spania zilele acestea. Meteorologii spanioli vorbesc de primul val de caniculă al sezonului, care va atinge apogeul vineri. La Sevilla și Cordoba sunt prognozate 44 de grade... la umbră.
Localnic: „La orele prânzului, e aproape imposibil să reziști afară. Cauți umbra unde vezi cu ochii.”
„Mâine sau poimâine o să merg la plajă, așa că nu mă deranjează căldura”, spune altcineva
Aerul fierbinte vine încărcat cu particule de praf saharian - fapt care îngreunează și mai mult traiul spaniolilor.
În regiunile vizate de alerte de caniculă, magazinele, cafenelele și restaurantele au anunțat că închid la orele amiezii. În plus, accesul în spațiile de joacă exterioare, care nu sunt protejate de umbră, a fost restricționat. Meteorologii spun că temperaturile vor reveni la normal abia pe finalul săptămânii viitoare.
Și italienii se perpelesc la temperaturi de 40 de grade. Ministerul Sănătății din peninsulă a anunțat că, în acest weekend, 17 orașe din cele 27 monitorizate se vor afla sub cod roșu de caniculă. Între ele Palermo, Bari, Florența și Roma, unde turiștii mai puțin obișnuiți cu arşiţa au căutat răcoare lângă fântânile publice și în cornetul cu gelato.
Italian: „Ne simțim de parcă am fi într-un cuptor și cineva ține spre noi un uscător de păr pornit.”
Trecător: „E cald ca în iad. Ne ajută puțin evantaiul, apa rece. Dar e într-adevăr foarte cald.”
În Grecia, pompierii nu apucă să stingă un incendiu că un altul se aprinde. Autoritățile spun că joi a fost o zi „dificilă” din cauza arșiței prelungite și a vântului care a suflat cu forță. Într-o așezare din Macedonia centrală, nu departe de Salonic, focul a făcut scrum mai multe construcții înainte de a fi adus sub control.
La Atena, canicula nu i-a gonit pe turiștii sosiți de departe pentru a se bucura de minunile Greciei antice.
Turist: „E o căldură incredibilă. Trebuie să ai grijă să te hidratezi tot timpul și să speri că vei supraviețui pe o așa vreme.”
„Am stat în soare zece minute și simt deja că m-am încins”, spune altcineva.
În ultimele două zile, autoritățile au decis să închidă faimosul Acropole între orele 12 și 17, ca să îi ferească pe turiști de soarele nemilos. Anunțul i-a frustrat pe unii vizitatori: „Sunt puțin supărat fiindcă nu putem urca să vedem Acropole în singura zi în care ne aflăm la Atena.”
În ultimele două zile, capitala elenă s-a „copt” la 43 de grade Celsius.