România „fierbe” în a 10-a zi de caniculă, iar aerul a devenit irespirabil. „Fierb cum fierbe oala pe aragaz”
Este a 10-cea zi de caniculă și vârful acestui chin. Peste dogoarea soarelui s-a suprapus un val de umezeală adus de furtuni, iar aerul a devenit irespirabil.
Miercuri, în sudul țării, dar și în Dobrogea, temperatura resimțită a fost de 45 de grade. Trei oameni au murit în ultimele 24 de ore după ce s-au expus la soare, în timp ce alții cad din picioare pe stradă sau în autobuzele fără ventilație.
Reprezentanții Patriarhiei îi îndeamnă pe preoți să citească rugăciuni speciale că să aducă ploaia.
Fară să se teamă de soarele necruțător, un tânăr de 32 din județul Iași s-a expus de mai multe ori pe parcursul zilei. Spre seară i s-a făcut rău, iar medicii chemați în ajutor l-au găsit în hipertermie severă cu o temperatură a corpului de peste 43 de grade Celsius.
Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU-SMURD Iași: „S-au început manevre de răcire cu susținere funcții vitale, am reușit să îi reducem temperatura sub 40 de grade, dar din păcate au apărut celelalte complicații”.
Și în Timişoara, oraș aflat sub cod roșu, un bărbat de 50 de ani a fost resuscitat direct pe stradă. Din nefericire s-a prăpădit în Unitatea de Primiri Urgenţe.
Cu o temperatura a corpului de 41 de grade Celsius a fost găsit și un cioban din Botoșani. Peste tot în țară au curs apelurile la 112. Pasagerii unui autobuz din București au chemat salvarea pentru un pensionar, care abia a urcat în ambulanță.
Iar unui vatman din Timișoara i s-a făcut rău în timp ce conducea tramvaiul. Călătorii i-au sărit în ajutor. La spital, medicii au constatat că bărbatul avea o temperatură a corpului de peste 42 de grade. Zilele sunt tot mai fierbinți și la fel și nopțile, iar organismul nostru nu reușeșete să se adaptaze. Miercuri, câțiva angajați de la Primăria Capitalei au împărțit apă trecătorilor, dar și călătorilor din autobuze, sufocați de căldură.
Nu ne-au ajutat nici reprizele de ploaie urmate de un val de umezeală care s-a suprapus peste temperaturile insuportabile. Astfel, s-a creat un efect de seră în special în orașele deja încinse de soare.
Ca să vă faceți o idee, la stația meteo din Băneasa înainte de ploaie indicele de umezeală era undeva la 20%. Iar după ce a plouat a urcat la peste 80%. Și umezeala din aer s-a menținut ridicată multe ore după. De aceea, și pe parcursul zilei am avut senzația că efectiv se lipesc hainele de noi, iar aerul este sufocant, foarte greu de respirat.
Așadar, în multe zone din sudul și vestul țării temperatura resimțită a ajuns și miercuri la 45 de grade Celsius. Greu de tolerat în lipsa unui sistem de ventilație, de exemplu. Însă există și astfel de situații. La spitalul municipal Câmpina, de pildă, în plin cod roșu de caniculă nu funcționează climatizarea, iar pacienții și medicii fierb la propriu. Spitalul se află într-un proces de modernizare pe bani europeni și chiar dacă lucrările sunt finalizate în proporție de 100%, instalația nu a fost pusă în funcțiune.
Valerica Tudor, pacientă: „Fierb exact cum fierbe oala pe aragaz, așa fierb, sunt udă fleașcă”.
Minerva Stânciu, medic sef secție pediatrie: „Nu reușim să stapânim febrele, nu reușim să stapânim deshidratările, copiii nu se alimentează și ne confruntăm cu foarte multe externări la cerere”.
Codul roșu de caniculă se va restrânge, de mâine, doar la câteva județe din sudul țării, în timp ce nordul și centrul ies de sub incidența valului de caniculă. În paralel, în mare parte din țară este în vigoare și un cod galben de ploi și vijelii.