Valabilitatea certificatului Covid a fost prelungită de Parlamentul European cu încă un an
Certificatul digital Covid al Uniunii Europene va rămâne necesar pentru încă un an, a decis Parlamentul European.
Decizia a fost luată în contextul în care regulile curente împotriva pandemiei create de noul coronavirus expiră pe 30 iunie, astfel că negocierile cu Consiliul UE vor începe imediat pentru a le prelungi.
Europarlamentarii au hotărât ca certificatul digital Covid să fie menținut încă 12 luni, până la 30 iunie 2023.
Parlamentul European spune că prelungirea certificatului va ajuta „libertatea de mișcare”
Un comunicat al Parlamentului European argumentează că decizia va „asigura cetățenii europeni că pot beneficia de libertate de mișcare indiferent de evoluția pandemiei Covid-19”.
Deputații europeni au votat prelungirea sistemului în vigoare cu 432 de voturi pentru, 130 împotrivă și 23 de abțineri.
Europarlamentarii au mai menționat în propuneri că dacă vor fi necesare restricții, acestea „ar trebui să fie limitate și proporționate” și bazate pe cele mai recente sfaturi științifice ale Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor și ale Comitetului UE pentru Securitatea Sănătății.
Deputații europeni au mai spus că vor mai cere Comisiei Europene să analizeze dacă certificatul este necesar după șase luni de la extensie, adică după decembrie 2022.
Regulile Certificatului digital Covid al Uniunii Europene
Certificatul digital Covid al Uniunii Europene a fost adoptat în iunie 2021 pentru a facilita libertatea de mișcare în Europa pe timpul pandemiei, pentru o perioadă limitată de 12 luni și este în momentul de față necesar pentru a călători în unele țări europene.
Începând cu februarie 2022, dozele de rapel ale vaccinului sunt necesare pentru ca oamenii să fie considerați vaccinați „complet” în cadrul schemei certificatului digital.
De asemenea, dacă o persoană a fost vaccinată cu a doua doză a vaccinului cu mai bine de nouă luni în urmă, aceasta trebuie să obțină o nouă doză pentru a îndeplini condițiile vaccinării complete sub regulile certificatului.
Sursa: Parlamentul European
Etichete: vaccin, coronavirus, pandemie, ue, parlamentul european, certificat digital,
Dată publicare:
06-05-2022 09:38