Vaccinarea în UE a pornit mai târziu, „dar a fost decizia cea bună" spune președintele CE
Strategia europeană de vaccinare este „cea bună” a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu referire la începerea mult mai rapidă a campaniei din Marea Britanie. Comisia nu a vrut să facă rabat la siguranță, a precizat ea.
„Unele ţări au început vaccinarea puţin înaintea Uniunii Europene, este adevărat. Dar ele au recurs la proceduri urgente de autorizare de punere pe piaţă, în 24 de ore. Comisia şi statele membre au fost de acord să nu facă niciun compromis în privinţa exigenţelor de securitate şi de eficacitate legate de autorizarea unui vaccin", a spus von der Leyen într-un interviu pentru cotidianul francez Le Monde, citat de AFP și Agerpres.
„UE a pornit mai târziu, dar a fost decizia cea bună", a adăugat președinta CE.
Luni, secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clément Beaune, a avut aceeaşi poziţie. Potrivit acestuia, britanicii "îşi asumă multe riscuri în această campanie de vaccinare".
„Concetăţenii noştri nu ar accepta să ne asumăm toate riscurile, împotriva avizelor oamenilor noştri de ştiinţă, pentru această campanie de vaccinare", a adăugat el la postul de radio France Inter.
Luni, la Berlin, a avut loc o reuniune între liderii germani şi mai multe companii farmaceutice în încercarea de a relansa campania de vaccinare, care stagnează în numeroase ţări europene, în lipsă de stocuri.
Laboratorul AstraZeneca, ale căruia întârzieri au stârnit nemulţumirea unor lideri europeni, va creşte în cele din urmă cu 30% în primul trimestru distribuţia pe piaţa europeană a vaccinului său autorizat vineri de UE.
„Ca să fie clar, noi vrem aceste vaccinuri. AstraZeneca ne-a atenţionat despre întârziere în ultimul moment şi fără a oferi motive convingătoare. Acum este nevoie de transparenţă", a spus Ursula von der Leyen.
Anunţul privind aceste întârzieri a alimentat speculaţiile legate de posibile livrări către Marea Britanie cu vaccinuri produse de acest grup farmaceutic în UE, în detrimentul obligaţiilor sale contractuale cu Bruxellesul.
„Vrem să ştim ce e produs în fabricile sale europene, ce a fost exportat, unde s-a exportat şi ce a fost stocat. Mai bine să existe transparenţă decât zvonuri", a spus preşedinta CE.
Comisia Europeană a comandat 2,3 miliarde de doze de la şase producători, o cantitate mult mai mare decât are nevoie blocul comunitar.
Sursa: Pro TV
Etichete: Comisia Europeana, ursula von der leyen, Pfizer, astrazeneca,
Dată publicare:
02-02-2021 15:26