Platforma de vaccinare nu va primi noi programări decât de la persoane de peste 65 de ani, până în martie

02-02-2021 10:57


România a primit, până acum, peste 900.000 de doze de ser împotriva Covid-19, incluzând noua tranşă Pfizer, livrată luni dimineaţă.

Este cel mai mare transport de până acum, aproape 164.000de vaccinuri.

Practic, cei doi furnizori sunt la zi cu termenele şi cantităţile promise, ceea ce nu se întâmplă însă şi cu planificarea internă.

Deşi luni ar fi trebuit să înceapă şi vaccinarea cu seruri Moderna, momentul a fost amânat cu trei zile, fără explicaţii, iar experţii spun să nu lăsăm garda jos, nici după ce ne imunizăm.

Au fost confirmate încă două cazuri de infectare cu tulpina britanică, mult mai contagioasă.

În România au fost administrate, în cinci săptămâni, peste 700.000 de doze de vaccin împotriva Covid.

Marți, în toată lumea a fost depășit pragul de 100 de milioane de imunizări. Suntem însă într-o continuă cursă cu un inamic capabil să „învețe", pe măsură ce infectează noi gazde. Încă doi români au fost depistați cu coronavirus, tulpina britanică, mai contagioasă decât cea inițială.

De fapt, trebuie să folosim corect toate armele împotriva Covid: distanțarea, igiena, masca și imunizarea, fară să ne credem de neatins. Șefa DSP Dolj a fost confirmată cu coronavirus, la trei zile după ce a primit a doua doză de vaccin.

Ștefan Popescu, reprezentant DSP Dolj: „Această confirmare a avut loc în data de 29, fiind vorba de o formă ușoară de boală. De menționat faptul că colegii făcuseră și cea de a 2-a doză de vaccin pe data de 26. Starea de sănătate este bună, sunt izolați la domiciliu."

Cristian Oancea, manager Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș" Timișoara: „Probabil, între vaccinări, pacientul respectiv s-a infectat și era în incubare, iar după vaccin a fost depistat pozitiv."

Vaccinul Pfizer îi protejează pe 95% dintre cei imunizați. Cel produs de Moderna, pe 94,1 la sută din subiecți. Așadar, rămâne un risc de îmbolnăvire de 5-6 la sută, infim față de 100%, al celor nevaccinați, dar asta presupune în primul rând să ai ambele doze făcute și să treacă macar 10 zile după rapel. Studiul „Real Life" al Institutului Maccabi din Israel, primul din lume făcut pe o cohortă imensă, de jumătate de milion de persoane vaccinate în ampla campanie națională, arată că după administrarea primei doze oamenii erau protejați în proporție de 50%.

Studiul continuă și după rapel, comparând cu datele studiilor clinice, care au fost controlate. Pentru a vedea, în viața reală, inclusiv, câți subiecți se mai îmbolnăvesc și cu ce tulpini.

Cătălin Țucureanu, cercetător: „Este foarte importantă monitorizarea acestor tulpini la persoane vaccinate, deci această inițiativă este foarte bună și este de dorit. Avem niște date de laborator foarte bune pe răspunsul în anticorpi al persoanelor care au fost vaccinate. În continuare vorbim de un răspuns eficient împotriva acestui virus."

Ștefan Dascălu, imunolog, cercetător la Oxford University:„Relaxarea și măsurile de sănătate publică trebuie gândite foarte atent și adaptate, astfel încât să anticipeze situația îngrijorătoare din teren, să anticipeze această răspândire accelerată a noii tulpini."

Săptămâna viitoare, Pfizer va livra încă 164.000 de doze, însă, în principiu, până în martie, platforma de vaccinare nu va primi noi programări decât de la persoane de peste 65 de ani.


VIDEO PROTVPLUS.RO