Vaccinarea anti-Covid ar putea deveni sezonieră. Experții britanici sugerează o a treia doză, în toamnă

08-02-2021 19:09


Responsabilii britanici sugerează că ar putea fi necesară și o a treia doză de vaccin anti-covid, în toamnă, pentru a ne feri de noile tulpini ale cornavirusului.

Ba mai mult, se conturează scenariul unei vaccinări anuale, la fel ca în cazul gripei sezoniere. De altfel, Africa de Sud a suspendat imunizarea cu vaccinul AstraZeneca - după un studiu care sugerează că acest ser ar oferi o protecţie limitată față de varianta de virus dominantă acolo.

Experții spun că, pentru a raspunde mai bine noilor mutații ale virusului, vaccinurile pot fi ajustate în câteva săptămâni sau luni, dacă este necesar.

Nadhim Zahawi, ministrul pentru vaccinare din Marea Britanie: „Știm că putem produce noi variante de vaccin şi suntem gata să revaccinăm, adică să administrăm o a treia doză de rapel, pentru protecţia naţiunii. Dacă se produc mutaţii ale virusului, trebuie să fim pregătiţi cu noi variante de vaccin.”

De altfel, este tot mai probabil să avem nevoie anual de vaccinare anti-COVID.

Nadhim Zahawi, ministrul pentru vaccinare din Marea Britanie: „Așa cum ne-a cerut șeful guvernului, punem la punct un plan cu privire la viitorul programului de vaccinare anti-COVID, de felul celui pentru gripa sezonieră.”

Peste 12 milioane de britanici au primit cel puțin o doză dintr-un ser împotriva coronavirusului.

Cei care nu se pot deplasa la centrele de vaccinare sunt vizitaţi de echipe medicale care îi injectează acasă.

Pe de altă parte, autorităţile sanitare de la Pretoria au fost puse în alertă de un studiu, efectuat pe 2.000 de voluntari, potrivit căruia serul AstraZeneca oferă protecţie minimă împotriva cazurilor ușoare și moderate de Covid-19 provocate de varianta sud-africană. Această tulpină este responsabilă de 90% dintre infectările din Africa de Sud.

Shabir Madhi, profesor la Universitatea din Witwatersrand: „Toată această eficienţă a vaccinului care a fost stabilită nu este împotriva variantei pe care o avem acum în Africa de Sud şi care se răspândeşte în toată lumea.”

Cât despre formele severe de boală, care necesită spitalizare, efectul serului Astrazeneca nu a putut fi evaluat corespunzător - participanții la studiu fiind adulţi tineri şi sănătoşi.

Salim Abdool Karim, președintele comitetului pentru Covid-19 din Africa de Sud: „Vaccinarea cu ser AstraZeneca trebuie oprită temporar, până vom avea informaţii despre eficacitatea clinică.”

Între timp, în Israel, un studiu actualizat arată că vaccinarea este eficientă atât în prevenirea infectării cât și a unor forme serioase de Covid-19. Aproape 40% dintre israelieni au fost deja imunizați, în prezent având acces la ser toate categoriile de populație de peste 16 ani. Potrivit israelienilor, impactul imunizării este categoric după a doua doză

Dr. Guy Choshen – Manager Corona Unit „Tel Aviv Sourasky Medical Center“: „Suntem sub o presiune masivă, cu șase secții COVID pline ochi, iar numărul celor spitalizați e în creștere. În principal, avem pacienți tineri, încă nevaccinati, și mai puțin bătrâni. Deja se simte impactul vaccinării.”

Totuși, deși de ieri a ridicat carantina, Israelul nu a redeschis școlile. Sunt indicii că și germanii se pregătesc să prelungească restricțiile și după 14 februarie.

Angela Merkel: „Văd luminița de la capătul tunelului, dar încă suntem într-o fază extrem de dificilă. Nu ajută la nimic să redeschidem pentru că, după scurt timp, să închidem la loc, din păcate multe țări vecine au fost în situația asta. Cât de mult aș vrea să am vești bune! Dar nu are rost. Nu trebuie să trezim speranțe false. De aceea, încerc întotdeauna să rămân realistă.”


VIDEO PROTVPLUS.RO