Uraganul Florence a provocat 5 decese. Vântul a lovit Carolina de Nord cu 120 de km/h

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Sambata 15 Septembrie 2018 07:49
Categorie: Internaţional

Uraganul Florence a slăbit în intensitate peste noapte, redevenind furtună tropicală, dar nu înainte de a face victime.

Din cauza urgiei au murit cel puţin 5 oameni, printre ei o femeie şi un copil a căror casă a fost strivită de copaci doborâţi de vânt.

Alte câteva sute de persoane au avut nevoie să fie salvate din mijlocul inundaţiilor şi aproape 900.000 au rămas fără curent electric. De asemenea, începând de joi, 1.800 de zboruri au fost anulate.

Florence s-a năpustit asupra coastei Carolinei de Nord cu rafale de vânt de 120 de kilometri pe oră şi ploi violente. Zonele de coastă - primele vizate de ordinul de evacuare - au fost inundate rapid de valurile uriaşe.

Potrivit meteorologilor, Florence ameninţă să arunce asupra regiunii - în doar câteva zile - cantitatea de ploi care ar fi căzut în mod normal în 8 luni. Asta înseamnă viituri pe râuri şi multe probleme pe uscat. Printre localităţile deja afectate se număra New Bern, un oraş cu 30.000 de locuitori, aflat la confluenţa a două râuri. Amândouă şi-au ieşit din matcă, inundând case, magazine şi străzi. Pe internet circulă fotografii cu studioul de ştiri al unei televiziuni locale, ajuns sub apă.

Câteva sute de oameni au ignorat ordinul de evacuare şi au avut nevoie de ajutorul pompierilor. Când au văzut cât de gravă e situaţia, unii au încercat totuşi să se salveze singuri, cu bărcile.

"Eram în barcă, vântul bătea atât de puternic şi ploua atât de tare încât, încercând să plecăm, am fost aruncaţi în rulote, în cutii poştale, case, copaci.”

La Wilmington, aflat aproape de locul unde uraganul a atins ţărmul prima oară, oamenii au fost treziţi de exploziile transformatoarelor electrice. Vântul puternic a spulberat totul în cale.

"Sunt multe cabluri electrice doborâte, mulţi copaci doborâţi, stâlpi de electricitate rupţi, magazine şi case avariate."

Iar situaţia nu se va ameliora prea curând, deoarece furtuna va mai rămâne câteva zile pe uscat, înainte de a se risipi.

"Ne aşteptăm să mai plouă câteva zile. Cei care sunteţi în calea furtunii, vă rugăm să rămâneţi la adăpost. Nu ieşiţi afară, în furtună."

Guvernatorul Carolinei de Nord a declarat că se teme că furtuna va devasta comunităţi întregi.

La mii de kilometri distanţă, super-taifunul Mangkhut mătură coasta nordică a Filipinelor cu intensificări ale vântului de până 330 de kilometri pe oră. Mangkhut este considerat cel mai puternic taifun de anul acesta şi riscă să afecteze în mod direct peste patru milioane de oameni. Deja, mii de oameni au fost evacuaţi din calea valurilor care vor atinge şase metri înălţime.

VIDEO PROTVPLUS.RO
proteste, ungaria, legea sclaviei,
Mii de unguri au protestat la Budapesta: ”Ne-a ajuns!”
Românii care locuiesc în Italia vor primi lunar bani de la stat. Ce sumă vor încasa
Trump a stabilit a doua întâlnire cu Kim Jong. ”Am ales o ţară, vom anunța numele”
45.000 de oameni la funeraliile primarului asasinat. Imagini impresionante
Explozie în Mexic: 66 de morți. Hoții au spart o conductă pentru a fura carburant
Țara care a rămas fără internet în timpul unor ample proteste
vestele galbene
Vestele Galbene. Al zecelea weekend consecutiv de proteste în Franța
Furie în Italia din cauza reacției unui român după moartea unui polițist
Boo, ”cel mai drăguț câine din lume”, a murit de „inimă rea”. Avea 16 milioane de fani
Franța, în stare de șoc. Doi polițiști din celebra unitate de elită 36 ar fi violat o femeie
Rusia ar fi instalat rachete nucleare în zona de litoral a Mării Negre
Compania aeriană care oferă discounturi în funcție de ADN