Uraganul Florence a provocat 5 decese. Vântul a lovit Carolina de Nord cu 120 de km/h
Uraganul Florence a slăbit în intensitate peste noapte, redevenind furtună tropicală, dar nu înainte de a face victime.
Din cauza urgiei au murit cel puţin 5 oameni, printre ei o femeie şi un copil a căror casă a fost strivită de copaci doborâţi de vânt.
Alte câteva sute de persoane au avut nevoie să fie salvate din mijlocul inundaţiilor şi aproape 900.000 au rămas fără curent electric. De asemenea, începând de joi, 1.800 de zboruri au fost anulate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Florence s-a năpustit asupra coastei Carolinei de Nord cu rafale de vânt de 120 de kilometri pe oră şi ploi violente. Zonele de coastă - primele vizate de ordinul de evacuare - au fost inundate rapid de valurile uriaşe.
Yet another #Florence tropical squall is slamming us at the intracoastal in Wilmington, NC. We've been in these on and off for 24 hours! Nearly 70 tropical storms and hurricanes and I've never seen this magnitude of wind and rain last this long. pic.twitter.com/D4Rq7EM1xU
— Mike Seidel (@mikeseidel) September 15, 2018
Potrivit meteorologilor, Florence ameninţă să arunce asupra regiunii - în doar câteva zile - cantitatea de ploi care ar fi căzut în mod normal în 8 luni. Asta înseamnă viituri pe râuri şi multe probleme pe uscat. Printre localităţile deja afectate se număra New Bern, un oraş cu 30.000 de locuitori, aflat la confluenţa a două râuri. Amândouă şi-au ieşit din matcă, inundând case, magazine şi străzi. Pe internet circulă fotografii cu studioul de ştiri al unei televiziuni locale, ajuns sub apă.
Câteva sute de oameni au ignorat ordinul de evacuare şi au avut nevoie de ajutorul pompierilor. Când au văzut cât de gravă e situaţia, unii au încercat totuşi să se salveze singuri, cu bărcile.
"Eram în barcă, vântul bătea atât de puternic şi ploua atât de tare încât, încercând să plecăm, am fost aruncaţi în rulote, în cutii poştale, case, copaci.”
La Wilmington, aflat aproape de locul unde uraganul a atins ţărmul prima oară, oamenii au fost treziţi de exploziile transformatoarelor electrice. Vântul puternic a spulberat totul în cale.
"Sunt multe cabluri electrice doborâte, mulţi copaci doborâţi, stâlpi de electricitate rupţi, magazine şi case avariate."
Iar situaţia nu se va ameliora prea curând, deoarece furtuna va mai rămâne câteva zile pe uscat, înainte de a se risipi.
"Ne aşteptăm să mai plouă câteva zile. Cei care sunteţi în calea furtunii, vă rugăm să rămâneţi la adăpost. Nu ieşiţi afară, în furtună."
Guvernatorul Carolinei de Nord a declarat că se teme că furtuna va devasta comunităţi întregi.
La mii de kilometri distanţă, super-taifunul Mangkhut mătură coasta nordică a Filipinelor cu intensificări ale vântului de până 330 de kilometri pe oră. Mangkhut este considerat cel mai puternic taifun de anul acesta şi riscă să afecteze în mod direct peste patru milioane de oameni. Deja, mii de oameni au fost evacuaţi din calea valurilor care vor atinge şase metri înălţime.