Unul dintre ultimii prizonieri ai lagărelor lui Stalin din Kolyma a murit: ”Mestecam așchii de lemn”

25-07-2018 14:35


Vasily Kovalyov

Unul dintre ultimii supraviețuitori ai lagărelor staliniste din regiunea Kolyma a murit la vârsta de 89 de ani, în Magadan, estul Rusiei, relatează BBC.

În 1950, Vasily Kovalyov, pe atunci în vârstă de 20 de ani, a fost găsit vinovat de ”sabotaj anti-sovietic”. El a fost una dintre milioanele de victime ale terorii staliniste. O veche sabie pe care o folosea pentru a tăia legume a fost de ajuns pentru a-l condamna.

Prima dată, a fost trimis la Norilsk. Dar a ajuns în Kolyma, un lanț de lagăre deosebit de dure din nordul Magadanului, după ce gardienii au descoperit că plănuia o evadare împreună cu alți deținuți.

În 1954, el și alți 2 deținuți s-au ascuns într-o mină și au plănuit o revoltă armată, dar cineva a anunțat gărzile, care au venit după ei.

”Minerii care cunoșteau locul pe dinafară i-au însoțit și le-au spus că nu vom putea rezista pământului înghețat mai mult de o zi. Au blocat toate intrările cu grilaje. Am petrecut 5 luni sub pământ, în întuneric, înfometați. După 3 luni, terminasem deja toată mâncarea, iar la sfârșit, mestecam așchii de lemn”, a povestit Kovalyov pentru Vesma ( un site din Magadan), citat de BBC.

El a mai spus că au reușit să sape o ieșire prin permafrost și că au ajuns într-un oraș apropiat, dar au fost arestați.

În timpul arestului, deținuții erau bătuți, torturați, iar gărzile eliberau câini ciobănești pentru a-i ataca.

Potrivit Vesma, Kovalyov i-a întâlnit pe oamenii care l-au torturat la Odessa și nu a uitat niciodată prin ce a trecut în anii petrecuți în lagăre.

Kovalyov a fost eliberat în 1957, cand succesorul lui Stalin, Nikita Hrușciov i-a amnestiat pe prizonierii Gulagului. A rămas în Magadan, unde a lucrat ca inginer și a decedat luni, 23 iulie, la spital, în urma uni unui accident cerebral.

Puțini supraviețuitori ai lagărelor Kolyma mai trăiesc în prezent în Rusia.

Milioane de oameni au murit în timpul dictaturii lui Stalin, fiind deportați, înfometați, executați sau la muncă forțată în lagare.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Sursa: BBC

VIDEO PROTVPLUS.RO