Unul dintre cele mai mari diamante din lume, gasit de un prelat din Africa. Ce a facut apoi cu nestemata

Ultima actualizare: 19-03-2017 00:36
diamant Sierra leone

Un pastor crestin din Sierra Leone a descoperit unul dintre cele mai mari diamante din lume.

Un pastor crestin din Sierra Leone a descoperit in provincia Kono din aceasta tara africana unul dintre cele mai mari diamante brute din lume, informeaza BBC. Diamantul, care are 709 carate, se afla in prezent intr-un seif al Bancii Centrale din Freetown, capitala statului Sierra Leone. Nestemata este unul dintre cele mai mari 20 de diamante ce au fost descoperite vreodata pe Terra.

Cautatorii de diamante care lucreaza pe cont propriu reprezinta o prezenta comuna in zonele bogate in pietre pretioase din Sierra Leone, spune Umaru Fofana, jurnalist BBC. Insa localnicii pun tot mai multe intrebari in legatura cu posibilitatea ca regiunea sa beneficieze de pe urma acestei descoperiri.

Descoperirea facuta de pastorul Emmanuel Momoh, care nu a fost deocamdata evaluata, reprezinta cel mai mare diamant gasit in Sierra Leone din 1972. In acel an a fost scos la suprafata celebrul ”Star of Sierra Leone”, un diamant spectaculos, ce are 969 de carate.

Diamantul descoperit in aceasta saptamana a fost prezentat presedintelui tarii, Ernest Bai Koroma, miercuri seara, inainte de a fi depozitat in seiful Bancii Centrale. Presedintele a multumit ”sefului politiei locale si rezidentilor din Kono pentru faptul ca nu au scos diamantul ilegal din tara”.

Presedintele Koroma considera ca proprietarii nestematei trebuie ”sa primeasca ceea ce li se datoreaza” si ca ”intreaga tara ar trebui sa beneficieze de pe urma sa”. Sierra Leone este o tara renumita pentru industria diamantelor, insa istoria sa a fost profund afectata de razboaie.

Vanzarile de diamante au finantat partial razboiul civil care dureaza de un deceniu, intrucat gruparile rebele schimba adeseori aceste nestemate contra unor arme de foc.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO