Unul din trei tineri risca sa moara din cauza fumatului, in China. "Va fi un val urias de morti premature"
Tutunul va ucide doua milioane de chinezi pana in 2030, scriu cei de la The Guardian, conform unei analize realizate de publicatia medicala The Lancet. Daca nu vor fi luate masuri, numarul victimelor ar putea creste pana la trei milioane, pana in 2050.
Cercetatorii avertizeaza ca “se va dezvolta o adevarata epidemie a mortilor premature, va fi un val urias” in China. Conform statisticilor, unul din trei tineri fumatori risca sa fie ucis din cauza tutunului. Cifrele sunt ingrjoratoare in special la barbati, in cazul femeilor inregistrandu-se mai putine cazuri de deces din cauza fumatului.
“Doua treimi din populatia tanara chineza este fumatoare, in special barbatii. Majoritatea incepe sa fumeze inainte de 20 de ani. Daca nu se vor opri, jumatate din ei vor ajunge sa moara din cauza obiceiului nesanatos” a spus Zhengming Chen, de la Universitatea din Oxford, citat de The Guardian.
Chinezi consuma o treime din productia mondiala de tigari, iar China este pe locul sase la nivel global la capitolul decese din cauza fumatului.
Cercetatorii au realizat doua studii la nivel national, intinse pe 15 ani, la care au participat sute de mii de oameni. In 2010, aproximativ un million de oameni au murit din cazua fumatului, in China. Insa, viitorul se anunta si mai sumbru: conform aceluiasi studiu, pana in 2030 alte doua milioane de decese vor fi intregistrate din cauza tutunului, urmand ca cifra deceselor sa ajunga la trei milioane, pana in 2050.
Peste jumatate din barbatii chinezi fumeaza, in timp ce doar 2.4% dintre femei capata acest obicei nesanatos, conform BBC.
“Pentru a evita acest val urias de decese trebuit incetat acest obicei. Ideea e ca tinerii sa nu se mai apuce de fumat” a spus unul dintre cercetatori. Doar 10% dintre fumatori renuntat de bunavoie, in timp ce restul renunta din cauza bolilor pe care le dezvolta.
Autoritatile se straduiesc sa ia masuri si incearca sa interzica de tot fumatul in spatiul public. Beijing este primul oras care a luat aceasta masura.
La nivel global, fumatul ucide jumatate dintre cei care au acest obicei, conform informatiilor oferite de Organizatia Mondiala de Sanatate.