Uniunea Europeană, serios îngrijorată de decizia lui Donald Trump privind Ierusalimul
Uniunea Europeană s-a declarat, miercuri seară, serios îngrijorată de decizia preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului, afirmând că această hotărâre poate avea consecinţe pentru perspectivele de pace.
''Aspiraţiile ambelor părţi (israeliană şi palestiniană, n.r.) trebuie să fie îndeplinite şi trebuie să fie găsită prin negocieri o cale de soluţionare a statutului Ierusalimului ca viitoare capitală a celor două state'', a subliniat şefa diplomaţiei UE, Federica Mogherini, conform Reuters, scrie Agerpres.
Anterior în cursul zilei de miercuri, Mogherini a reiterat, într-o convorbire telefonică cu preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene, Mahmoud Abbas, "poziţia fermă" a UE potrivit căreia "statutul final al Ierusalimului ca viitoare capitală a Israelului şi a unui stat palestinian trebuie rezolvat prin negocieri care să răspundă aspiraţiilor ambelor părţi".
Ea a reafirmat totodată angajamentul Uniunii Europene faţă de "reluarea unui veritabil proces de pace care să conducă la o soluţie bazată pe două state", singura perspectivă în opinia sa "de a garanta pacea şi securitatea atât a palestinienilor cât şi a israelienilor".
Macron denunţă ca ”regretabilă” decizia lui Trump şi îndeamnă la ”evitarea cu orice preţ a violenţelor”
Preşedintele francez Emmanuel Macron a catalogat miercuri drept ”regretabilă” decizia preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului şi a îndemnat la ”evitarea cu orice preţ a violenţelor”, relatează AFP.
Statul Ierusalimul este necesar să fie stabilit de către palestinieni şi israelieni, a spus el.
”Este o decizie regretabilă, pe care Franţa nu o aprobă şi care contravine dreptului internaţional şi rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU”, a declarat şeful statului francez într-o conferinţă de presă la Alger.
”Statul Ierusalimului este o problemă de securitate internaţională care priveşte întreaga comunitate internaţională, statutul Ierusalimului va trebui să fie stabilit de către israelieni şi palestinieni în cadrul unor negocieri sub egida ONU”, a adăugat el.
Macron qualifie de "regrettable" la décision de Trump sur Jérusalem pic.twitter.com/KEMLNtHDfa
— BFMTV (@BFMTV) December 6, 2017
El a subliniat ”ataşamentul Franţei şi al Europei faţă de soluţia cu două state, Israel şi Palestina, care să convieţuiască în pace şi în securitate în frontiere recunoscute internaţional, cu Ierusalimul drept capitală a ambelor state”.
Pentru moment, relansez un apel la calm, la liniştire şi la responsabilitatea tuturor”, a adăugat el.
”Este necesar să evităm cu orice preţ violenţele şi să privilegiem dialogul”, a îndemnat Macron.
”Franţa este pregătită, împreună cu partenerii săi, să ia toate iniţiativele utile în acest sens”, a mai declarat preşedintele francez.
Tillerson: Departamentul de Stat va începe 'imediat' pregătirile pentru a muta ambasada SUA la Ierusalim
Departamentul de Stat al SUA va începe "imediat" pregătirile pentru a muta ambasada Statelor Unite de la Tel Aviv la Ierusalim, întărind securitatea pentru a-i proteja pe americanii din Orientul Mijlociu, a anunţat miercuri secretarul de stat american Rex Tillerson, informează AFP.
Decizia preşedintelui Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului "reprezintă o adecvare la realitate a prezenţei americane", deoarece parlamentul, Curtea Supremă, preşedinţia şi serviciile premierului israelian sunt amplasate în acest oraş, a apreciat şeful diplomaţiei americane într-un comunicat.
Tillerson a dat asigurări că decizia a fost luată după consultări cu "numeroşi prieteni, parteneri şi aliaţi". "Credem ferm că există şansa unei păci durabile. Departamentul de Stat va începe imediat procesul de punere în practică a deciziei şi va începe pregătirile pentru mutarea ambasadei Statelor Unite de la Tel Aviv la Ierusalim", a declarat Tillerson, aflat miercuri în vizită la baza militară americană Ramstein din Germania.
Însă o astfel de mutare ar urma să dureze câţiva ani, deoarece este nevoie să fie găsit un spaţiu corespunzător şi să fie construită o clădire, cu toate implicaţiile de securitate pe care le presupune aceasta, potrivit unor responsabili americani.
"În colaborare cu alte agenţii federale, am realizat planuri de securitate solide pentru a proteja securitatea americanilor în regiunile vizate", a mai anunţat Tillerson, în condiţiile în care decizia lui Trump riscă să provoace sentimente antiamericane puternice în Orientul Mijlociu. "Am luat toate măsurile corespunzătoare din timp şi suntem încrezători în capacitatea noastră de a asigura securitatea cetăţenilor noştri", a insistat şeful diplomaţiei americane. Pentru moment, relansez un apel la calm, la liniştire şi la responsabilitatea tuturor”, a adăugat el.
”Este necesar să evităm cu orice preţ violenţele şi să privilegiem dialogul”, a îndemnat Macron.
”Franţa este pregătită, împreună cu partenerii săi, să ia toate iniţiativele utile în acest sens”, a mai declarat preşedintele francez.
Sursa: Agerpres
Etichete: uniunea europeana, donald trump, ierusalim,
Dată publicare:
06-12-2017 22:28