Uniunea Europeană îl acuză pe liderul autoritar de la Minsk că a provocat criza migranţilor de la frontieră
„Terorism de stat”, așa a descris premierul polonez rolul regimului Lukaşenko, în escaladarea tensiunilor de la graniţa cu Belarus.
Uniunea Europeană intenționează să înăsprească sancțiunile împotriva regimului de la Minsk. În replică, Lukaşenko a amenințat că va opri gazele naturale destinate europenilor din conducta ce traversează Belarusul. Nu este de mirare că oficiali europeni și americani din domeniul apărării sunt îngrijorați că s-ar putea declanșa o nouă criză, mult mai gravă: un conflict armat.
Televiziunea poloneză TVN a difuzat imagini cu grupuri de migranţi, mulţi dintre ei copii, escortaţi de poliţiştii de frontieră dintr-o pădure din estul Poloniei.
„Ei sunt în Polonia de 15 zile. După cum vedeţi, pe lângă aceşti copii mici este şi o femeie care nu se poate deplasa singură. Este frig. Aceşti oameni au fost trecuţi cu forţa, înainte şi înapoi, prin sârma ghimpată de la graniţă, când de poliţiştii polonezi, când de cei belaruşi”, a declarat un voluntar „Bread and Salt”.
Cel puţin 2.000 de migranţi se află la graniţa dintre Belarus şi Polonia, prinşi într-o criză politică dar şi umanitară, pentru că noaptea mai ales temperatura coboară sub zero grade. Nu pot să intre pe teritoriul polonez, adică în Uniunea Europeană, dar nici să se întoarcă în Belarus. Amăgiţi că şi-ar putea continua drumul spre Occident, s-au trezit prinşi într-o criză politică şi umanitară...
„Trebuie s-o spunem clar şi răspicat. Ne confruntăm cu o manifestare a terorismului de stat. Este, de asemenea, şi o răzbunare tăcută din partea lui Lukaşenko, pentru că noi am susţinut alegeri democratice şi i-am susţinut pe protestatarii din Belarus, în august”, a transmis prim-ministrul polonez.
Polonia îl acuză pe liderul autoritar Alexandr Lukașenko că a atras deliberat oameni din Orientul Mijlociu în Belarus, cu falsa promisiune că vor putea trece granița spre Uniunea Europeană. Uniunea Europeană vrea să impună sancțiuni mai dure împotriva lui Lukașenko. De asemenea, UE ia în calcul sancțiuni împotriva companiilor aeriene care i-au dus pe acești oameni în Belarus.
„Este o provocare pentru întreaga Uniunea Europeană. Nu este o criză migratorie, ci avem de-a face cu încercarea unui regim autoritar de a-și destabiliza vecinii democratici. Nu va reuși!”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen.
În acest timp, bombardiere nucleare rusești survolează constant spațiul aerian al Belarusului. Moscova susține că asta nu are nimic de-a face cu tensiunile de la granița cu Polonia. Totuși, prezența avioanelor rusești în Belarus reprezintă încă un factor de escaladare pentru situația foarte primejdioasă apărută pe flancul estic al NATO.
Criza dintre Belarus şi Polonia vine în contextul în care imagini din satelit confirmă informațiile potrivit cărora Rusia masează din nou trupe și echipament militar la granița sa cu Ucraina.
„Suntem îngrijorați de rapoartele privind activitatea neobișnuită a Rusiei în apropierea graniţei Ucrainei, analizăm acest fapt cu foarte, foarte mare atenţie”, a transmis secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.