Putin, acuzat că s-ar afla în spatele crizei migranților la frontiera polonezo-belarusă. Lukașenko a răbufnit: Nemernicilor!
Premierul polonez l-a acuzat pe preşedintele rus Vladimir Putin că se află în spatele crizei migranţilor de la graniţa Belarusului cu Polonia.
Lukaşenko, liderul autoritar al Belarusului, şi aliat obedient al lui Putin, "orchestrează criza, dar totul este plănuit de la Moscova", a spus premierul Mateusz Morawiecki. Cel puţin 2.000 de migranţi din Orientul Mijlociu se află la graniţă. Vorbim însă și de o criză umanitară. Oamenii nu mai au alimente, vremea s-a înrăutăţit şi noaptea se lasă îngheţul.
Scenele asediului, de acum două zile, reluate pe reţelele sociale şi la televiziuni, au arătat lumii cum poate exploda o nouă criză a migranţilor în Europa. Mulţimi de refugiaţi, aflaţi în Belarus, la graniţă, au încercat să forţeze intrarea în Polonia, prin barierele de sârmă ghimpată, în timp ce poliţiştii polonezi i-au respins cu gaze lacrimogene.
Cu toţii, sunt cel puţin 2.000. Cei mai mulţi sunt bărbaţi tineri, dar sunt acolo şi femei, şi copii, marea majoritate din Orientul Mijlociu şi Asia. Campează într-o tabără improvizată, prinşi între poliţişti şi soldaţi - polonezi, de o parte, belaruşi de cealaltă. E frig, noaptea se lasă îngheţul. Unii au murit în ultimele săptămâni.
După ce a vizitat trupele de la graniţă, premierul polonez a luat cuvântul la o sesiune specială, de urgenţă, a parlamentului. Acuzele lui s-au îndreptat mai ales spre Moscova.
Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei: „Pentru prima dată în 30 de ani, Polonia a fost atât de brutal atacată şi pusă la încercare. Politica imperială, neo-imperială a Rusiei continuă. Vedem asta foarte clar. Observăm paşii pe care îi urmează. Acesta este ultimul atac al lui Lukaşenko, dar el este executantul, centrul de comandă este la Moscova, iar regizorul este preşedintele Putin”.
Morawiecki a descris situaţia de la graniţă drept "un nou tip de război", în care migranţii sunt folosiţi ca armă politică şi ca scuturi umane. Avem de a face cu o "punere în scenă", menită să creeze haos în Uniunea Europeană - a insitat premierul polonez.
Aleksandr Lukașenko, președintele Belarusului: „Păi n-ar trebui să-i primească 'popoarele lor', polonezi, germani, ucraineni...?”.
Lukaşenko neagă acuzaţiile potrivit cărora migranţii ar fi lăsaţi - ba chiar încurajaţi - să treacă peste graniţă ca o răzbunare pentru sancţiunile occidentale împotriva regimului autoritar de la Minsk.
Aleksandr Lukașenko, președintele Belarusului: „Voi mi-aţi impus mie sancţiuni, sancţiuni împotriva poporului belarus. Uitaţi-vă la presă, economie, politică, acum au ajuns la securitate. Noi suntem cei atacaţi cu un război hibrid. Iar voi, nemernicilor, nebunilor, vreţi ca eu să vă protejez de migranţi? Voi aţi creat situaţia aceasta, suportaţi-o!”.
Intervievat de un jurnalist rus, Lukaşenko a mai spus că ar fi nebun dacă ar vrea să atragă Rusia în această criză.
Aleksandr Lukașenko, președintele Belarusului: „Ştim că dacă facem greşeli, Doamne fereşte, dacă vor fi derapaje, atunci Rusia va fi atrasă în această vâltoare. E cea mai mare putere nucleară. Nu sunt nebun, îmi dau seama unde se poate ajunge”.
Tot în legătură cu criza migranţilor, şi Lituania a declarat stare de urgenţă la graniţa sa cu Belarusul.
Varşovia se teme chiar de o posibilă escaladare armată la frontieră, şi acuză autoritățile din țara vecină că au încurajat mii de refugiați să se adune la graniţă.
Fred Pleitgen, corespondent CNN: „Situația de la granița dintre Polonia și Belarus rămâne extrem de tensionată. Autoritățile poloneze spun că de cealaltă parte a graniţei, în Belarus, se află între 3.000 și 4.000 de oameni, care încearcă să treacă frontiera. Autoritățile poloneze spun că nu vor permite acest lucru. Au detaşat deja peste 9.000 de soldați și mii de agenți ai Poliției de Frontieră, pentru a încerca să-i împiedice pe oameni să treacă granița și să intre în Uniunea Europeană”.
În spatele acestei crize existente la frontiera polono-belarusă s-ar afla şi preşedintele rus Vladimir Putin, susţine premierul polonez.
Comisia Europeană a anunţat că monitorizează 20 de ţări, printre care şi Rusia, pentru posibila lor implicare în organizarea transportului migranţilor către Belarus. La rândul ei, Uniunea Europeană a amenințat cu noi sancțiuni regimului de la Minsk.
Nu doar Polonia e în alertă. La fel, Lituania şi Letonia anunţă că, în ultimele luni, tot mai mulţi migranţi din Orientul Mijlociu şi Asia încearcă să intre ilegal în ţările baltice.
Sursa: Pro TV
Etichete: Polonia, migranti, vladimir putin, belarus, criza migranti, lukashenko,
Dată publicare:
10-11-2021 14:12