Uniunea Europeană decide azi dacă îşi închide graniţele externe pentru 30 de zile


Ultimul update: Marti 17 Martie 2020 07:38
Data publicarii: Marti 17 Martie 2020 07:16
Categorie: Stiri externe
Uniunea Europeană decide azi dacă îşi închide graniţele externe pentru 30 de zile

Comisia Europeană decide marţi dacă închide graniţele externe ale UE, permiţând doar "călătoriile esenţiale".

Comisia Europeană a propus luni 'restricţionarea' călătorilor 'non-esenţiale' spre Uniunea Europeană, cu unele derogări, pentru o perioadă iniţială de 30 de zile, în contextul în care Europa a devenit noul epicentru al pandemiei cu noul coronavirus, transmit AFP şi Reuters.

 'Cu cât vor exista mai puţine călătorii, cu atât mai bine vom putea limita răspândirea virusului', a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o postare video pe Twitter, apoi într-o conferinţă de presă la Bruxelles după o videoconferinţă cu liderii G7.

 

Cui i se aplică măsura

 

Propunerea va trebui aprobată de şefii de stat sau de guvern ai statelor membre, care vor discuta la rândul lor marţi într-o videoconferinţă.

Restricţiile nu îi vizează pe britanici, care sunt consideraţi în continuare 'cetăţeni europeni', a precizat şefa CE.

Alte categorii exceptate sunt rezidenţii de lungă durată în UE, membrii de familie ai cetăţenilor europeni, diplomaţii, 'personalul esenţial precum medicii, infirmiere, îngrijitori, cercetătorii şi experţii care contribuie la lupta împotriva coronavirusului', a adăugat ea.

Lucrătorii transfrontalieri vor putea şi ei să treacă frontiera, a indicat Ursula von der Leyen.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a explicat că 'filosofia (acestor măsuri) vizează să reducă deplasările care nu sunt necesare şi să garanteze circulaţia bunurilor, aprovizionărilor care sunt necesare'.

Este vorba despre 'a face astfel încât sistemele noastre de sănătate să aibă capacitatea de a se pregăti pentru ceea ce ne aşteaptă', a mai spus în conferinţa de presă alături de şefa Comisiei.

 

Ce se întâmplă cu importurile

 

Ursula von der Leyen a insistat pe faptul că persoanele care transportă bunuri ar trebui să poată avea libertate de circulaţie.

'Fluxul de mărfuri spre UE trebuie să continue să garanteze aprovizionarea cu mărfuri, inclusiv cu articole esenţiale cum sunt medicamentele, dar şi cu alimente şi componente necesare uzinelor noastre', a spus ea, în timp ce Charles Michel a avertizat că 'această criză este serioasă şi va fi lungă'.

Pentru a fi eficace, măsura trebuie să le fie aplicată şi celor patru state membre ale spaţiului Schengen de liberă circulaţie, dar nemembre ale UE (Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia), a pledat Ursula von der Leyen.

 

Anunţul lui Emmanuel Macron 

 

Uniunea Europeană îşi va închide "de marţi la prânz" frontierele cu exteriorul timp de 30 de zile, iar deplasările neesenţiale vor fi interzise pe teritoriul Franţei pentru a se limita propagarea pandemiei de coronavirus, a anunţat luni seara preşedintele francez Emmanuel Macron, citat de France Presse.

 

"Toate călătoriile între ţări neuropene şi Uniunea Europeană vor fi suspendate timp de 30 de zile", a declarat şeful statului într-o alocuţiune televizată, precizând că această măsură va intra în vigoare de "marţi la prânz" (13:00, ora României).

În Franţa, Emmanuel Macron a consolidat restricţiile privind deplasările în ţară, instituind măsuri de izolare.

 

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO