Ungaria va cere 15-20 mld de euro, imprumut de la FMI, tot ca "centura de siguranta"
Guvernul ungar spera la un imprumut de 15-20 miliarde euro de la Fondul Monetar International, derulat pe o perioada de pana la trei sau patru ani, cu accesarea fondurilor ca solutie de urgenta in cazul deteriorarii situatiei economice.
O misiune a reprezentantilor FMI si Comisiei Europene va sosi marti la Budapesta pentru discutii informale pregatitoare pentru negocierile privind acordul de asistenta externa, care ar trebui sa inceapa in ianuarie.
Ungaria vrea astfel sa-si asigure accesul la finantare, in contextul incetinirii activitatii economice, cresterii dobanzilor si turbulentelor din zona euro.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Guvernul ungar trebuie sa refinanteze anul viitor datorii externe de 4,7 miliarde euro si a decis sa apeleze din nou la ajutorul institutiilor financiare internationale luna trecuta, dupa ce forintul a atins un nou minim istoric pe pietele valutare, in contextul ingrijorarii investitorilor privind politica economica.
Ungaria a incheiat un acord de 20 miliarde euro cu FMI si UE si la sfarsitul anului 2008, in contextul crizei financiare globale, insa guvernul a intrerupt programul in 2010, inainte de termen, considerand ca situatia economica ii permite sa revina pe piete si sa evite implementarea unor noi conditii impuse de institutiile internationale.
Secretarul de stat, Mihaly Varga, a declarat marti, intr-un interviu acordat site-ului origo.hu, ca Budapesta anticipeaza sa finalizeze discutiile cu FMI si UE pana la sfarsitul lunii ianuarie.
El a adaugat ca marimea finala a pachetului va fi determinata in functie de conditiile de pe pietele obligatiunilor, extrem de volatile in prezent, sugerand ca Ungaria ar putea apela la un imprumut mai mic daca decide ca are nevoie de ajutor numai pe termen scurt, spre exemplu pentru un an.
Oficialul a adaugat ca Ungaria nu are nevoie de un imprumut, ci de o plasa de siguranta. "Ungaria nu are nevoie de un imprumut extern.
Am rambursat la finele lunii noiembrie doua miliarde euro din fondurile accesate in cadrul acordului din 2008, iar urmatoarea plata va fi scadenta la finele primului trimestru, in valoare de circa 960 milioane euro.
Deci pana in martie stam bine, insa in situatia actuala suntem mai vulnerabili, datoria este ridicata, implementam reforme structurale si economiile europene sunt de asemenea atacate", a explicat Varga.