Budapesta sustine ca a fost "atacata financiar". Moody's a retrogradat Ungaria la "junk"

Steagul UE in fata Bancii Nationale a Ungariei

Moody's a redus ratingul obligatiunilor guvernamentale ale Ungariei cu o treapta, la "Ba1", in categoria "junk", la cateva ore dupa ce Standard & Poor's (S&P) a amanat o decizie privind modificarea calificativului tarii.

Intre timp, oficialitatile ungare acuza "atacuri financiare", transmite Reuters, potrivit Mediafax.

Moody's a atribuit perspectiva negativa ratingului Ungariei, potrivit deciziei transmise joi seara, tarziu, de agentia de evaluare financiara. Agentia si-a argumentat masurile prin temeri legate de nivelul ridicat al datoriei de stat, perspectivele slabe de crestere economica si incertitudinea privind capacitatea guvernului de a atinge tintele de consolidare fiscala.

Anterior, Standard & Poor's (S&P) a amanat o decizie privind ratingul Ungariei, prelungind evaluarea tarii, datorita pregatirilor de la Budapesta pentru un nou acord de finantare externa. Ungaria a solicitat recent un nou acord de finantare externa de la Fondul Monetar International si Comisia Europeana, dupa ce forintul s-a depreciat la minime istorice fata de euro. Acest lucru s-a intamplat din cauza avertismentelor agentiilor de rating, care sustin ca tara risca sa-si piarda calificativul "investment grade".

Forintul s-a depreciat vineri dimineata cu 1%, cursul urcand la 315,8 forinti pe euro, aproape de recordul de 317,9 forinti pe euro atins saptamana trecuta.

Citește și
Budapesta
Ungaria, urmatoarea "victima" a crizei din Zona Euro, desi nu face parte din ea. TVA, crescut la 27%
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

"Moody's considera ca impactul combinat al acestor factori va afecta advers stabilitatea financiara a guvernului si ii va eroda capacitatea de absorbtie a socurilor. Decizia de a mentine perspectiva negativa a fost determinata de incertitudinea privind capacitatea tarii de a rezista unor potentiale riscuri propagate de criza datoriilor de stat din zona euro", se spune intr-un comunicat al agentiei, care detaliaza motivele retrogradarii Ungariei.

Ministerul Economiei de la Budapesta noteaza, intr-un comunicat transmis vineri dimineata, ca retrogradarea este "nefondata din punct de vedere profesional" si se incadreaza intr-o serie de "atacuri financiare impotriva Ungariei".

Guvernul considera ca angajamentele de a mentine deficitul bugetar sub 3% din Produsul Intern Brut anul viitor, de a constitui in bugetul pentru 2012 rezerve de 1% din PIB si de a reduce nivelul datoriei de stat reprezinta argumente impotriva reducerii ratingului.

"Evident, slabirea forintului nu este justificata nici de performanta economiei ungare, nici de structura bugetului. Astfel, nu poate fi determinata decat de un atac speculativ impotriva Ungariei, care poate fi alimentat exact de aceste evaluari nefondate profesional din partea agentiilor de rating", se spune in comunicatul Ministerului Economiei.

Moody's noteaza ca solicitarea Ungariei pentru un nou acord cu FMI si CE "ilustreaza problemele de finantare ale tarii".

Ungaria trebuie sa refinanteze anul viitor datorii publice externe de 4,7 miliarde euro, deoarece va incepe sa ramburseze fondurile imprumutate in cadrul acordului de 20 miliarde euro cu FMI, CE si Banca Mondiala incheiat la finele anului 2008. Guvernul de la Budapesta a aratat ca noul acord cu institutiile financiare internationale ar avea rolul de "plasa de siguranta" impotriva turbulentelor din zona euro.

"Totusi, Moody's considera ca, chiar si cu un astfel de acord, structura datoriei guvernamentale va ramane vulnerabila la socuri pe termen mediu, situatie care nu corespunde unui rating «Baa3»", avertizeaza agentia, potrivit Mediafax.

Deprecierea forintului a marit gradul de indatorare al Ungariei la 82% din PIB la finele celui de-al treilea trimestru, anuland practic impactul nationalizarii fondurilor de pensii private obligatorii, care au adus statului un bonus de 14 miliarde de dolari. Moody's a avertizat ca ar putea reduce din nou ratingul Ungariei daca va avea loc o deteriorare semnificativa a situatiei financiare a guvernului din cauza absentei unor progrese in privinta reformelor structurale si implementarii unui program fiscal pe termen mediu.

Agentia considera ca tinta de deficit bugetar pentru anul viitor, de 2,5% din PIB, ar putea fi greu de atins din cauza costurilor ridicate de finantare si cresterii economice scazute. Fitch aprecia saptamana trecuta ca un acord al Ungariei cu FMI si CE ar fi un factor pozitiv pentru rating.

Guvernul Ungariei a aratat joi ca nu doreste un acord cu FMI la fel de "strict" ca cel din 2008, facand probabil referire la masurile de austeritate, ci o linie de credit de precautie.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Criza ingenuncheaza Ungaria. Sute de mii de oameni risca sa ramana fara casa
Criza ingenuncheaza Ungaria. Sute de mii de oameni risca sa ramana fara casa

Criza datoriilor suverane ingenuncheaza tara dupa tara, chiar si in afara atat de framantatei Zone Euro.

Ungaria, urmatoarea
Ungaria, urmatoarea "victima" a crizei din Zona Euro, desi nu face parte din ea. TVA, crescut la 27%

Criza datoriilor suverane loveste si-n inima economica a Europei. Germania a emis astazi cea mai slaba emisiune de obligatiuni de la lansarea monedei unice. In paralel, Ungaria face eforturi disperate sa se mentina pe linia de plutire.

Criza e departe de final, iar austeritatea se extinde in Europa. Cum se va sustine financiar Romania
Criza e departe de final, iar austeritatea se extinde in Europa. Cum se va sustine financiar Romania

Cu cateva ore inainte sa plece in Qatar, Traian Basescu a avut o intalnire fulger la Palatul Cotroceni cu Mugur Isarescu.

Recomandări
Români plecați la muncă în UK, transformați în sclavi. O familie de infractori le lua actele și făcea avere de pe urma lor
Români plecați la muncă în UK, transformați în sclavi. O familie de infractori le lua actele și făcea avere de pe urma lor

Traficanţi români de persoane, condamnaţi în Marea Britanie. Sub paravanul unei afaceri de „leasing de personal”, aduceau muncitori din România şi îi exploatau.

Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.