Insulele grecesti NU mai fac fata valului de imigranti sirieni. "Daca turistii pleaca de frica lor, Grecia este terminata"

Ultima actualizare: 04-06-2015 07:06

Insula elena Kos, o destinatie de vacanta populara si printre turistii romani, este sufocata de valuri de imigranti.

In doar patru zile, 1500 de refugiati sirieni si afgani au ajuns pe insula, iar autoritatile locale spun ca nu mai pot face fata situatiei. Printre proprietarii de pensiuni si restaurante isi face loc temerea ca imigrantii sarmani ii vor speria pe turisti.

O barca gonflabila, abandonata pe plaja sta dovada faptului ca insula Kos a primit inca un grup de imigranti. In marea lor majoritate sunt afgani si sirieni, satui de nesiguranta si razboi. Pentru ei, Kos este prima poarta la care trebuie sa bata, pentru a o lua de la capat undeva in Europa.

Insula este accesibila pentru ei datorita distantei mici, care o desparte de Turcia, locul de unde isi pornesc calatoria.

Anna Holligan, corespondent BBC: "Intr-o zi cu vreme buna, iti ia doar 45 de minute sa ajungi aici din Turcia."

De la inceputul anului, 30.000 de imigranti au ajuns pe insula. La debutul sezonului estival, proprietarii de localuri si pensiuni se tem ca musafirii nepoftiti le vor alunga clientii...

Konstantina Svinou, asociatia hotelierilor din Kos: "Uniunea Europeana ar trebui sa ne ajute, sa ne apere granitele."

"Turistii vin sa vada aceasta insula frumoasa si au parte de murdarie. Iar daca turistii parasesc insulele, Grecia este terminata”, a explicat un turist.

Nu toti strainii par insa incomodati de imigrantii sarmani, zariti pe plaje sau in port.

"Nu ne simtim in nesiguranta in preajma lor. Nu ne deranjeaza deloc. Din contra, ne pare rau pentru situatia in care au ajuns” a explicat o turista din Marea Britranie.

"Nu e neplacut, insa te intristezi cand ii vezi”, a sustinut un turist francez.

Deocamdata, insula nu dispune de un loc unde sa ii cazeze. Asa ca provizoriu, imigrantii sarmani si-au gasit adapost intr-un hotel abandonat.

Anna Holligan, corespondent BBC: "Nu este viata la care acesti oameni au visat, insa in mod cert, insula le ofera mult mai multa siguranta decat locurile pe care le-au lasat in urma."
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO